Uluslarası Türk

Uluslarası Türk-Arap Sanatçılar Buluşması -Etkinlik kapsamında Demokrasi Sürecine Sanat ve Sanatçıların Katkısı konulu panel düzenlendi


KONYA (A.A) - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlunun himayesi ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) desteğiyle, KTO Karatay Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen Uluslararası Türk-Arap Sanatçılar Buluşması etkinliği kapsamında, Demokrasi sürecine sanat ve Sanatçıların Katkısı konulu panel düzenlendi.
     Mısır Helvan Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Abd Alkerim, paneldeki konuşmasında Mısırdaki demokratik gelişmeleri anlattı ve devrim sırasında sanatçılar tarafından Mısırın Tahrir Meydanında çekilen fotoğrafları katılımcılara gösterdi.
     Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol Akgün ise devrimle beraber devrimden sonra barışçıl bir siyasal sistemi şiddete başvurmadan el birliği ile inşa etmenin önemli olduğunu söyledi.
     Sokağın gücünün çoğu zaman kin ve nefrete dayandığını belirten Akgün, Sokağın gücü kimi zaman da kin ve nefret inanılmaz derece motivasyon kaynağıdır. Ancak kitlelerin o gücü yeni siyasal sistemi kalıcı adalet, hukuk, insan hakları gibi temel evrensel değerler üzerine inşa etmede aynı sabrı gösteremezler. Yıkıcıdır ama kurucu aklı inşa etmede daha sağ duyulu akla, siyasete ihtiyaç var diye konuştu.
     Mısır halkının devrim sürecinde son derece kararlı davrandığını dile getiren Akgün, Mısır halkı, yaptıkları tercihlerle Tahrir Meydanına inerek, zamanında geri çekilerek, demokratik yolla seçilen Cumhurbaşkanına geniş imkan vererek siyaset alanında da başarılı olduklarını gösterdi dedi.
     Arap Baharı denilen sürecin hala devam ettiğini aktaran Akgün, şunları kaydetti:
     Arap Baharının aslında biraz da romantik bir yönü vardır. Bahar, baharı görenler için bahardır. Bu süreci onlarca kişi yüzlerce o kurşunlar altında hayatları pahasına kendi iradelerini, gücünü sergileyerek baharı görebiliyor. Siyasetin olduğu yerde şiddete yer yoktur. Siyaset alanının geniş olduğu yerde insanların şiddet kullanmaya ihtiyacı kalmaz. Arap dünyasında geniş bir siyaset alanı açıldı, bunun kıymetinin bilinmesi gerekir. Bütün uluslararası toplumun da Arap dünyasındaki demokratikleşmeyi desteklediğine inanmayın. Batı toplumlarında Amerikada ve Avrupada Hristiyan toplumlarında son günlerdeki gelişmeleri de göz önünde tutarsanız; maalesef 1990lı yıllarda Doğu Avrupada komünizm çözüldüğü zaman bu ülkelerdeki demokratikleşme sürecini yakından izleyen Avrupa entelektüel dünyası, medyası, o tip ülkeler adına hissettiği heyecanın onda birini Arap dünyasındaki gelişmeler için hissetmiyor.
    
     Muhabir: İbrahim Yozoğlu
     Yayıncı: Murat Aslan

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER