Yeni Anayasa Sempozyumu

Yeni Anayasa Sempozyumu -İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yanık -Bölgesel güç olmayı hedefleyen Türkiyenin bu hedefine başkanlık sisteminin dışındaki herhangi bir sistemle ulaşması mümkün değildir -Gazi Ünive


KAYSERİ (A.A) - İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Yanık, Bölgesel güç olmayı hedefleyen Türkiyenin, bu hedefine başkanlık sisteminin dışındaki herhangi bir sistemle ulaşması mümkün değildir dedi.
     Yanık, Erciyes Üniversitesi ve Kayseri Barosu tarafından İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Salonunda düzenlenen Yeni Anayasa konulu sempozyumda yaptığı konuşmada, başkanlık sisteminin Türkiyede farklı algılandığını belirtti.
     Federalizmin, başkanlık sisteminin olmazsa olmazı değildir diyen Yanık, Başkanlık sistemiyle yönetilen bir çok ülkede federalizm söz konusu değil. Halkımızın bu yönde endişesinin yersiz olduğunu düşünüyorum ifadelerini kullandı.
     Yanık, başkanlık sisteminin Türkiyeye bir çok yararının olacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
     Söz konusu sistemin darbelere yol açacağı şeklinde yorumlar yapılıyor. Bu düşünce gerçekten yanlış. Başkanlık sistemi bütün sorunları bıçak gibi kesmez ama Türkiye için parlamenter bir sistemden daha iyi olacağı aşikardır. Tek yapmamız gereken hoşgörü çerçevesinde bu sistemi tartışmak. Bölgesel güç olmayı hedefleyen Türkiyenin, bu hedefine başkanlık sisteminin dışındaki herhangi bir sistemle ulaşması mümkün değildir.
     Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlyas Doğan ise Herkes bu süreçte taşın altına elini koymalıdır. Fakat taşın altına elini koyanların hain olarak adlandırılmaması gerekiyor diye konuştu.
     Başkanlık sisteminin dünyada çok az örneğinin bulunduğunu vurgulayan Doğan, Başkanlık sisteminin başarılı örnekleri, başarısız örneklerinden çok daha az. Bu süreçte sisteminin eksileri artıları çok iyi tartışılmalıdır dedi.
    
     Muhabir: Sercan Küçükşahin / Orhan Canbulatel
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber Yeni Anayasa Sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER