1 Aralık Dünya AIDS Günü

1 Aralık Dünya AIDS Günü -Elazığ Halk Sağlığı Müdürü Veysel Doğanay: -Sağlık Bakanlığının 2011 istatistiklerine göre ülkemizde 5 bin 224 kayıtlı hasta bulunmaktadır


ELAZIĞ (A.A) - İl Halk Sağlığı Müdürü Veysel Doğanay, Sağlık Bakanlığının 2011 istatistiklerine göre Türkiyede 5 bin 224 kayıtlı AIDS hastası bulunduğunu bildirdi.
     Doğanay, 1 Aralık Dünya AIDS Günü nedeniyle makamında yaptığı basın açıklamasında, Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak amaçlarının AIDS konusunda halkı bilinçlendirmek olduğunu kaydetti.
     AIDS hastalığının etkeninin İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü olarak adlandırılan HIV virüsü olduğunu ifade eden Doğanay, Dünya Sağlık Örgütü 2002 raporuna göre, her gün 6 bin gencin bu hastalığa yakalandığı belirtilmektedir. Tespit edildiği 1981 yılından bu yana 40 milyon kişi bu hastalığa yakalanmış ve 29,6 milyon kişinin ölümüne neden olduğu tahmin edilmektedir. Sağlık Bakanlığının 2011 istatistiklerine göre ülkemizde 5 bin 224 kayıtlı hasta bulunmaktadır. Bunların bin 495i erkek, 3 bin 729u kadındır dedi.
     Doğanay, hastalığın bulaşma nedenlerinden yüzde 80-85inin cinsel ilişkiden kaynaklandığını belirterek, şunları söyledi:
     Cinsel yolla bulaşan bu hastalıktan kaçmanın en güvenilir yolu karşılıklı sadakata dayalı birliktelikler kurmaktır. HIV pozitif kadına gebe kalmaması tavsiye edilmelidir. Eğer gebe kalmışsa riskleri anlatılmalı, bebeği doğurmakta ısrarlı ise tedavisine başlanarak risk en aza indirilmeye çalışılmalıdır. Jilet, tırnak makası gibi vücutta küçük çaplı kanamalara neden olabilen kişisel eşyaların ortak kullanımından kaçınılmalıdır. Korunma tedbiri olarak başka biriyle ortak enjektör kullanılmamalıdır. Kan verirken ya da alırken, diş hekimi veya kuaförde kullanacağınız aletlerin sterilizasyonundan emin olunmalıdır. Evlenmeden önce yapılması gereken diğer testler ile birlikte HIV testi mutlaka yaptırılmalıdır.
    
     Muhabir: İsmail Şen / Ömer Fansa
     Yayıncı: Önder Felek
<< Önceki Haber 1 Aralık Dünya AIDS Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER