1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü

1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü -Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Nergiz: -Yaşlanma, anne karnından başlayarak yaşamın sonlanmasına kadar devam eden bir süreç


AMASYA (A.A) - Amasya Halk Sağlığı Müdürü Dr. Öner Nergiz, Yaşlanma, anne karnından başlayarak yaşamın sonlanmasına kadar devam eden bir süreç dedi.
     Nergiz, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, yaşlılığa bağlı hastalıkların önlenmesinde, geciktirilmesinde ve tedavi edilmesinde beslenmenin etkin bir rol oynadığını vurguladı.
     Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) 65 yaş ve üzeri bireyleri yaşlı olarak tanımladığını belirten Nergiz, şunları kaydetti:
     Yaşlanma, anne karnından başlayarak yaşamın sonlanmasına kadar devam eden bir süreçtir. Zamana bağlı olarak, hastalık söz konusu olmaksızın ortaya çıkan anatomik yapı ve fizyolojik işlev değişiklikleridir. Yaşlılık döneminde beslenme durumu, yaşlanma süreci boyunca vücutta meydana gelen değişikliklerden, kronik hastalıklardan, kullanılan ilaçlardan, fiziksel, psikolojik, sosyal ve ekonomik durumdan etkilenir. İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı olarak yaşamını sürdürebilmesi için 40tan fazla türde besin ögesine ihtiyacı vardır. İnsanların ihtiyacı olan besin ögeleri proteinler, yağlar, karbonhidratlar, vitaminler, minareler ve sudur.
     Yaşlılık döneminde fiziksel aktivite ile daha fazla enerji ve besin ögesi alımının daha kaliteli bir yaşam ile eş anlama geldiğine işaret eden Nergiz, Dengede bir vücut ağırlığı ve yüksek bir yaşam kalitesi için hareketli bir yaşam ve sağlıklı beslenme yaşam tarzı haline getirilmelidir ifadelerini kullandı.
    
     Muhabir: Fatih Mehmet Kürkçü
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER