14 Mart Tıp Bayramı

14 Mart Tıp Bayramı -ERÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güven: -Böyle giderse tıp eğitiminde ders kitaplarının yerini Google, kadavranın, hastaların yerini simülasyon programları, maketler, hocaların yerini ise bilgisayar alacaktır


KAYSERİ (A.A) - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Güven, Böyle giderse tıp eğitiminde ders kitaplarının yerini Google+' class='textetiket' title='Google haberleri'>Google, kadavranın, hastaların yerini simülasyon programları, maketler, hocaların yerini ise bilgisayar alacaktır dedi.
     Prof. Dr. Güven, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla Sabancı Kültür Merkezinde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, tıp eğitiminin kalitesinin bütün dünyada kabuk değiştirerek birbirine yaklaştırıldığını ifade etti.
     Bu yaklaşmanın iyide buluşma yerine ortada buluşma şeklinde gerçekleştiğini savunan Güven, şunları söyledi:
     Artık kimin neyi nereden öğrendiğinin ve nereden mezun olduğunun kıymeti kalmamıştır. Ne kadar öğrendiğinin kıymeti ise tartışılır. Böyle giderse ders kitaplarının yerini Google, kadavranın, hastaların yerini simülasyon programları, maketler, hocaların yerini ise bilgisayar alacaktır. Gelişmiş ülkelerin vatandaşları artık hekim olmak istememekte, hekim ihtiyacı diğer ülkelerden karşılanmaktadır. Bazı ülkeler tıp fakültelerini kapatmayı düşünürken, bazıları ise onlara hekim yetiştirme gayretine girmektedir.
    
     -İnsanlar büyücülerden, falcılardan medet umuyor-
    
     Tıpta yaşanan gelişmelerin daha çok teknoloji ve laboratuvar alanlarında olduğunu dile getiren Prof. Dr. Güven, tıp alanındaki gelişmeleri hekimlerin değil, laboratuvarlarda çalışan mühendis, biyolog, ilaç ve medikal üreticilerinin yönlendirdiğini kaydetti.
     Binlerce yıllık hekimlik birikim ve geleneklerinin unutulduğunu ve unutturulduğunu öne süren Güven, şöyle devam etti:
     Yaşanan olumsuzluklar nedeniyle bütün dünyada defansif tıp giderek yaygınlaşmaktadır. Televizyonlarda hekimlerin yerini aktarlar, ilaçların yerini otlar, çöpler almaya başlamıştır. İnsanlar eski çağlardaki gibi büyücülerden, falcılardan medet ummaktadır. Bu nedenle tekrar meyan kökü çiğnememek için, hastalıklarımızdan dolayı toplumdan tecrit edilmemek için, etrafımızda ateş yakılıp dans edilmemesi için tıp fakülteleri ve tıp eğitimine, hekimlik mesleğine ve onuruna sahip çıkmalıyız. Yoksa gün gelecek sadece bir organ veya hastalığı bilen hekimler olacak, hastayı genel bir değerlendirme gerektiğinde ise binlerce yıl geriye saracağız.
     ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur da hekimlerin ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu belirterek, 14 Mart Tıp Bayramının bu sorunların giderilmesi adına milat olması temennisinde bulundu.
     Konuşmaların ardından ulusal ve uluslararası alanlarda ödül alan öğretim elemanları ile Tıp Bayramı dolayısıyla düzenlenen spor müsabakalarında dereceye giren sağlık çalışanlarına ödülleri verildi.
    
     Muhabir: Musa Özyürek / Orhan Canbulatel
     Yayıncı: İsmail İçer
<< Önceki Haber 14 Mart Tıp Bayramı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER