15 Mart Dünya Tüketiciler Günü

15 Mart Dünya Tüketiciler Günü


KAYSERİ (A.A) - Ticaret İl Müdürlüğünden 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü dolayısıyla yapılan açıklamada, tüketicinin haklarının korunmasında ilk koşulun hak ve çıkarlarına tüketicinin yeterince sahip çıkması olduğu bildirildi.
     Tüketici haklarının evrensel haklardan olduğunun vurgulandığı açıklamada, tüketicilerin öncelikle bir malı satın alırken mutlaka faturalarını veya satış fişlerini almaları gerektiği, garanti belgesi ile satılması zorunlu olan ürünlerin ise garanti belgesi ve kullanma kılavuzunun bulunmasına dikkat etmeleri tavsiyesinde bulunuldu.
     Tüketicinin satın aldığı bir malın ayıplı çıkması halinde malı yenisi ile değiştirebileceğinin veya bedelinin iadesini isteyebileceğinin belirtildiği açıklamada şunlar kaydedildi:
     Satın alınan üründeki ayıp 30 gün içinde satıcıya bildirilmeli. Tüketiciler, edinmek istedikleri bilgiler ve karşılaştıkları sorunlarla ilgili olarak ticaret il müdürlüğüne ulaşabilirler. Şikayetler Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri tarafından incelemeye alınarak sonuçlandırılmaktadır. Yine de sorunların çözülemediği durumlarda Tüketici Mahkemelerine veya bu konuda görevlendirilmiş bulunan Asliye Hukuk Mahkemelerine başvurulur. Hakem Heyeti kararlarına karşı 15 gün içinde Tüketici Mahkemelerine itiraz etme hakkı mevcuttur. Sonuç olarak, tüketici haklarının yasal dayanağı artık vardır ve tüketicinin korunması açısından da işlemektedir. Tüketiciye kaliteli mal ve hizmet sunulması yasal bir yükümlülüktür. Bunun işletilmesi bilinçli tüketici sayesinde olacaktır.
    
     Muhabir: Esma Aygün
     Yayıncı: İsmail İçer
<< Önceki Haber 15 Mart Dünya Tüketiciler Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER