1960 yılı mesir şenliklerinin görüntüleri gün

1960 yılı mesir şenliklerinin görüntüleri gün yüzüne çıktı -İstanbul Üniversitesi için 1960 yılında çekilen belgeselde, mesir macunu saçım törenlerinin görüntülerinin yer aldığı tespit edildi -Manisa tarihi araştırmacısı Er: "Ar


MANİSA (A.A) - Manisa Merkez Efendi Devlet Hastanesi doktorlarından, Manisa tarihi araştırmacısı Fahrettin Er, İstanbul Üniversitesi için çekilen "Ana Tanrıça" isimli belgeselde, 1960 yılı Mesir saçım törenlerine ait görüntülere ulaştığını belirtti.
     Fahrettin Er, düzenlediği basın toplantısında, araştırmaları sonunda Manisanın en önemli marka değeri mesir macunu saçım törenlerinin 53 yıl öncesine ait görüntülerinin, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Fotoğraf Enstitüsü hocaları tarafından eğitim amaçlı çekilen belgeselde yer aldığını dile getirdi.
     Bunun mesir törenleri ile ilgili şimdiye kadar bulunan ilk görüntüler olduğunu söyleyen Er, "Çünkü, 1926 yılında Manisada dönemin valisi Müştak bey tarafından, Osmanlı Devletini hatırlatıyor gerekçesiyle mesir ile ilgili her türlü etkinliğin yasaklandığını biliyoruz. Uzun bir aradan sonra mesir törenleri 1952 yılında dönemin ileri gelenleri ve Vakıflar İdaresinin kaynak ayırması ile küçük çapta tekrar kutlanmaya başlandı. Ancak o dönemleri gösterir, elde fotoğraf ya da belge yok denecek kadar azdır. Artık Manisa mesir etkinlikleri ile ilgili elimizde 1960 yılına ait belgesel olarak çekilmiş görüntülerimiz var" diye konuştu.
     Selahattin Eyyüboğlunun metnini yazdığı ve Aziz Albekin çektiği "Ana Tanrıça" isimli belgeselle ilgili bilgi veren Er, 17 dakikalık belgesel filmin, Anadoludaki çok tanrılı dönemi konu ettiğini ifade ederek "Manisada çekilen görüntüler arasında tarihi yerlerin yanı sıra 1960 yılında tertiplenen mesir saçım törenleri ile ilgili 6 dakikalık siyah beyaz görüntüler var. Bundan daha önce çekilmiş görüntü olamayacağını varsayıyoruz" dedi.
     Er, belgeselde Edirne Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin de ilk görüntülerinin yer aldığını düşündüğünü, söz konusu görüntüleri Edirneye göndereceğini söyledi.
    
     Muhabir: Turgay Duyar
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber 1960 yılı mesir şenliklerinin görüntüleri gün Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER