25. Ahilik Haftası

25. Ahilik Haftası -Gümüşhane Valisi Mayda: Esnaf ve sanatkarlar toplumun çimentosudur


GÜMÜŞHANE (A.A) - Gümüşhanede, Ahilik Haftası dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlendi.
     Valilik Toplantı Salonunda düzenlenen etkinliğe, Vali Yusuf Mayda, İl Jandarma Komutanı Albay Serhat Önder, Belediye Başkanı Mustafa Canlı, Emniyet Müdürü Hüseyin Ümit Yüksek, Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı İsmail Akçay, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali İsmail Daldaban, kurum müdürleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.
     Vali Mayda, burada yaptığı konuşmada, Ahilik teşkilatının Türk toplumunda bir kültür olduğunu, ahlaki ve dini kavramların da eklenmesi sonucu vazgeçilemez bir teşkilat haline geldiğini belirtti.
     Esnaf ve sanatkarların toplumun çimentosu olduğunu ifade eden Vali Mayda, şunları söyledi:
     Geçmiş dönemlerde toplumumuzda orta direk diye bir kavram oluşturulmuştu. Orta direk devleti, milleti bir arada tutan ve yükselten değerleri içeren bir kitle, bir topluluktu. Ahilik de bir ahlak değerleri manzumesidir. Birlik var, çömertlik var, yardımseverlik var. Aynı zamanda da bir eğitim kurumu. Yamak olarak başlanılıyor, çırak olarak devam ediliyor, kalfa ve usta olunuyor. İşte bu meslek örgütlenmesi içerisinde hizmet ediyor. Bir hiyerarşi teşkil ediliyor ve o hiyerarşiye herkes riayet ediyor. Herhangi bir olumsuzluğu kendi içerisinde disiplinize ediyor, düzeltmeye çalışıyor. Oluşturulan kurallar bugün hayata geçirilen kurumların görevlerini içerdiğini görüyoruz. Oluşturulan bu kuralları esnaf ve sanatkarlar ile kurumlar olarak sürdürmemiz gerekiyor.
     Konuşmaların ardından yılın ahisi seçilen Hasan Kulukçuya ahilik kıyafeti giydirilerek Vali Mayda tarafından plaket verildi.
     Etkinlik, Zafer Meydanında Ahilik pilavı ikramıyla sona erdi.
    
     Muhabir: İbrahim Özdemir
     Yayıncı: Asena Akçay
<< Önceki Haber 25. Ahilik Haftası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER