28 Şubat soruşturması

28 Şubat soruşturması -Eski Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Karatepe: -Çevik Birin ön planda olduğuna bakmayın, asıl adam Çetin Doğandır. Organizatör ise dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demireldir (Fotoğraflı-Gör


KAYSERİ (A.A) - Eski Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Başkanı Şükrü Karatepe, 28 Şubat soruşturmasına ilişkin, Çevik Birin ön planda olduğuna bakmayın, asıl adam Çetin Doğandır. Organizatör ise dönemin cumhurbaşkanı Süleyman Demireldir dedi.
     Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanıyken 28 Şubat sürecinde hapse mahkum edilen Karatepe, sivil toplum kuruluşları tarafından oluşturulan Kayseri Küçük Millet Meclisinde, Türkiye Geçmişiyle Yüzleşebilecek mi- konulu konferans verdi.
     Karatepe, 1994 yılında göreve geldiğinde toplumun bütün kesimleriyle iyi ilişkiler sürdürdüğünü belirterek, O dönem Kayseri Garnizonunda 5 general görev yapıyordu. Bu generallere bağlı askerle aramız iyiydi. Ancak bir süre sonra hükümet kurulunca ayakları çekilmeye başladı. Önceleri haftada bir görüştüğümüz garnizon komutanıyla 10 veya 15 günde bir görüşmeye başladık. Derken aralar açıldı ve sadece resmi toplantılarda zorunlu olarak bir araya gelmeye başladık dedi.
     Karatepe, 28 Şubatta başlayacak süreci eylül-ekim aylarında öğrendiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
     Genelkurmay ile arası iyi olan arkadaşım Prof. Dr. İrfan Özdemir, Kayseriye gelerek benimle konuşacağını söyledi. Beni ziyaretinde projeyi anlattı. Refah Partisini kapatacaklarını, Doğru Yol Partisini böleceklerini, Mesut Yılmazın başbakan olmayı kabul ettiğini ve hükümeti yıkacaklarını söyledi. Beni, Melih Beyi ve Tayyip Beyi görevden alacaklarını da söyleyen arkadaşım, partiden ayrılmamı tavsiye etti. Ben de şimdi ayrılsak olmaz dedim. O da bana Artık askerler zorluyor, Demirel işi organize ediyor, bu proje gerçekleşecek dedi. Bunlar da 28 Şubattaki toplantıda ortaya çıktı.
     28 Şubat darbesi için bahane üreten bir kesim olduğunu dile getiren Karatepe, şunları söyledi:
     Bahanelerinden bazıları, hükümetin yanlış dış politika uygulamaları. D-8ler meselesi, Libya ziyareti, artan irtica mücadeleleri, siyasetçilerin konuşmaları ve belediyelerin faaliyetleriydi. 28 Şubatta ticari alana müdahale ettiler. Memurlar ve tüccarlarla ilgili işlem yaptılar. En fazla yargı kullanıldı. Genelkurmayı yargıya davet edip onlara düzmece brifing verildi. Savcılar da tutuklamalara başladı. Bu savcılardan biri halen Kayseride bulunan Arif Gül isimli özel görevli savcıydı. Bu savcı bana ne konuşursan hakkında soruşturma açacağım dedi. Ne dediysem ertesi gün beni savcılığa çağırdı.
    
     -Gazeteciler işin içinde yer aldı-
    
     Dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı ile yaşadığı bir olayı da aktaran Karatepe, Kayseriye geleceğini öğrenince kendisini karşılamak için havaalanına gittiğini ancak Karadayının, elini bile sıkmadığını söyledi.
     Karatepe, Şöyle bir baktı bana, tabii gerici bir belediye başkanı, Refah Partisinden seçilmiş, imaj falan belli, şöyle aşağılar bir tavırla baktı, Paşam hoşgeldiniz dedim. Bekledim, elini uzatmadı dedi.
     Karatepe, 28 Şubatın oluşmasında basının etkisi olduğunu öne süren Karatepe, şunları kaydetti:
     Özellikle Doğan Grubundan Ertuğrul Özkök, Fatih Çekirge, Uğur Dündar, Fatih Altaylı, Ali Kırca, Oktay Ekşi gibi ünlü gazeteciler, bilfiil işin içinde yer aldılar. Askerlerin yaptıkları işleri yönlendirdiler. Basından hariç bu darbeyi Çevik Bir ve ekibinin yapması da mümkün değildi. Asker, yüksek yargı, büyük sermaye ve büyük sermayenin emrindeki basın bu işin içindeydi. Çevik Birin ön planda olduğuna bakmayın, asıl adam Çetin Doğandır. Organizatör ise dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demireldir. Keşke olmasaydı darbe ama oldu. 15 yıl sonra bu darbeyi yapanlar yargılanmak üzere adliyeye davet ediliyor.
     (ÖZK-ORC-MUR)
<< Önceki Haber 28 Şubat soruşturması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER