4 Şubat Dünya Kanser Günü

4 Şubat Dünya Kanser Günü -Gaziantep İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Karakök: -Kansersiz bir gelecek için ailelerin, çocukların ve gençlerin doğru bilgilendirilmesi hastalığın önlenmesi ve erken teşhis için çok önemli


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök, kansersiz bir gelecek için ailelerin, çocukların ve gençlerin doğru bilgilendirilmesinin hastalığın önlenmesi ve erken teşhis için çok önemli olduğunu bildirdi.
     Karakök, 4 Şubat Dünya Kanser Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, Kanser hastalığının gündemde kalması gereken oldukça önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirtti.
     Kanser hastalığı ile ilgili eğitime erken yaşlarda başlanması gerektiğini vurgulayan Karakök, şunları kaydetti:
     Sağlıklı yaşamın gençlik döneminde edilen alışkanlıklarla yakından ilişkili olduğu gençlere çok iyi anlatılması gerekiyor. Kansersiz bir gelecek için ailelerin, çocukların ve gençlerin doğru bilgilendirilmesi hastalığın önlenmesi ve erken teşhis için çok önemlidir.
     Bilindiği gibi kanser, sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de öldürücülüğü, bıraktığı sakatlıklar ve ortaya çıkardığı ekonomik kayıplar nedeniyle bir halk sağlığı sorunu haline gelmiştir.
    
    
     -Tütün ve ürünlerinden uzak durulmalı
    
     Hastalıktan korunmak için tütün ve ürünlerinden uzak durulması gerektiğine işaret eden Karakök, şu ifadelere yer verdi:
     Sigara zannedildiği gibi sadece akciğer kanserinin değil, yemek borusu, gırtlak, ağız, boğaz, böbrek, mesane, pankreas, mide ve serviks kanserlerine de sebep olmaktadır. Bunun yanında fiziksel hareketsizlik, diyet faktörleri obezite ve şişmanlık kansere yol açan önemli bir etkendir. Bu nedenle düzenli egzersiz yapmak, asansör yerine merdivenleri kullanmak, yakın mesafelere yürüyerek gitmek gibi basit aktiviteler kilonuzu dengeleyecek ve sizi meme, barsak, rahim kanseri gibi hastalıklardan koruyacaktır. Alkol kullanımı karaciğer ve yemek borusu kanserine yol açmakta, ultraviyole yani güneş ışınlarına fazla maruz kalmak ise cilt kanserinin başlıca nedenleri arasında gelmektedir.
    
     Muhabir: Yusuf Atlıhan
     Yayıncı: Ahmet Caner Baysal
<< Önceki Haber 4 Şubat Dünya Kanser Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER