5. Gelecekle İletişim Çalıştayı

5. Gelecekle İletişim Çalıştayı -RTÜK Başkanı Dursun: -"Haziran ayının sonunda Türkiye, sayısal yayın için frekansları ihale etmiş bir ülke olacak" -"Bu, sayısal yayıncılığa hemen geçtik anlamına gelmez tabii ki. Sayısal yayınc


EDİRNE (A.A) - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, haziran ayının sonunda Türkiyenin sayısal yayın için frekansları ihale etmiş bir ülke olacağını belirterek, "Bu, sayısal yayıncılığa hemen geçtik anlamına gelmez tabii ki. Sayısal yayıncılığa tamamen geçiş konusunda 2 yıllık bir süre öngörülüyor "dedi.
     Dursun, Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Salonunda düzenlenen 5. Gelecekle İletişim Çalıştayının açılışında yaptığı konuşmada, bugün, Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve akraba topluluklarında sayısal yayıncılığa geçiş tecrübesini ele alıp tartışacaklarını söyledi.
     Bazı ülkelerin sayısal yayına geçiş yaptığının, bazılarının da geçiş konusunda hazırlık içerisinde olduğunun görüldüğünü aktaran Dursun, şöyle devam etti:
     "Sayısal yayıncılık konusu, medya sektörünün en önemli konularından biridir. Avrupa Birliği üyesi ülkelerin önemli bir kısmı sayısal yayıncılığa geçmiş, bazıları ise geçiş sürecinde. Türkiyenin de bu sürecin dışında kalması düşünülemez. Her ne kadar ABye tam üye değilsek de bütün çalışmalarını tam üye olma yolunda planlamış bulunuyoruz. Ayrıca böyle bir şey olmasa bile frekansları ülkelere dağıtan kuruluş olan Uluslararası Telekomünikasyon Birliğinin (ITU) 2006 yılında Cenevrede gerçekleştirdiği toplantı sonucu imzalanan söyleşmeyle bu bölgede sayısal yayıncılığa 2015 yılına kadar geçilmesini, geçişin ardından analog yayın frekanslarının kapatılmasını ülkelere tavsiye etmiş, Türkiyenin içinde bulunduğu ülkeler de bu sözleşmenin altına imza koymuştur. Bu nedenle AB olmasa bile uluslararası sorumluluklar bakımından sayısal yayıncılığa geçmemiz gerekli bir durumdur.
     Dursun, Türkiyenin sayısal yayına geçişte biraz geç kaldığını, bu gecikmenin de önceki yasadan kaynaklanan birtakım boşluklar nedeniyle olduğunu anlatarak, 2006 yılında başlatılan deneme yayınlarının bu nedenle çok olumlu sonuçlar vermediğini belirtti.
     RTÜK Başkanı Dursun, 2011 yılında yürürlüğe giren yeni yasayla sayısal yayıncılığa geçiş konusunda planlamaların yeniden yapıldığını dile getiren Dursun, "Şu an itibarıyla bununla ilgili planlamalar bitmiş bulunuyor. Ulusal ve bölgesel yayın için karasal frekansları geçtiğimiz ay ihale ettik. Şu anda yerel karasal yayınların frekans ihaleleri için çalışmalar devam ediyor. Haziran ayının sonuna doğru sıralama ihalesi sonuçlanmış olacak. Haziran ayının sonunda Türkiye, sayısal yayın için frekansları ihale etmiş bir ülke olacak. Bu, sayısal yayıncılığa hemen geçtik anlamını ifade etmez tabii ki. Sayısal yayıncılığa tamamen geçiş konusunda 2 yıllık bir süre öngörülüyor" diye konuştu.
    
     -"Edirne tarihi yapısıyla muhteşem bir şehir"
    
     Edirne Valisi Hasan Duruer de Balkan ülkeleriyle iletişime büyük önem verdiklerini, çeşitli etkinliklerle Balkanlardaki sivil toplum örgütleri ve resmi yetkililerle irtibat halinde olduklarını belirtti.
     Çalıştayın açılışına, Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Hakan İnci ve Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük de katıldı.
     "Sayısal yayıncılığa geçiş, sorunlar ve çözüm yolları" gündemiyle toplanan çalıştay, 18 Mayısta sona erecek.
    
     Muhabir: Hakan Mehmet Şahin
     Yayıncı: Nurhan Çorlu
<< Önceki Haber 5. Gelecekle İletişim Çalıştayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER