5. İzmir İktisat Kongresi İstişare Toplantısı

5. İzmir İktisat Kongresi İstişare Toplantısı -Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz: Kongrede, önümüzdeki dönemde gelişmekte olan ülkelerin daha fazla ağırlık kazanacağı bir dünyada Türkiye ve dünya ekonomisini tartışmak istiyoruz


İZMİR (A.A) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 30 Ekim-1 Kasım 2013 tarihleri arasında düzenlenecek 5. İzmir İktisat Kongresinde, gelişmekte olan ülkelerin daha fazla ağırlık kazanacağı bir dünyada Türkiye ve dünya ekonomisini tartışmak istediklerini söyledi.
     Bakan Yılmaz, Swissotel Grand Efeste düzenlenen 5. İzmir İktisat Kongresi İstişare ve Bilgilendirme Toplantısında yaptığı konuşmada, ilk defa uluslararası boyutta düzenlenecek kongrenin daha öncekiler gibi Türkiyenin ekonomik ve sosyal politikaların şekilleneceği bir kongre olacağını belirtti.
     İlk İktisat Kongresinin 17 Şubat-4 Mart 1923 tarihinde düzenlendiğini hatırlatan Yılmaz, o tarihten bu yana 90 yılın geçtiğini ifade ederek, Cumhuriyetin ilanından önce düzenlenen ilk kongrede, ülkemizin hem ilk iktisadi haritası şekillendi, hem de Türkiyenin yol haritası çıktı. Esas itibariyle o kongre devletin izleyeceği iktisadi politikanın yanı sıra, özel teşebbüse de ciddi bir vurgu yapıldı. Özel girişimciliğin önünü açacak politikaların da şekillendirildiği bir kongre oldu diye konuştu.
    
     -Krizin henüz atlatıldığını söyleyemeyiz-
    
     Kongrenin yaklaşık 2 yıldır gündemlerinde olduğunu, İzmirlilerin bu etkinliğin gerçekleştirilmesi yönünde ciddi talepleri olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, şöyle konuştu:
     2008 yılından bugüne yaklaşık 5 yıldır dünya küresel krizle boğuşuyor. Bu krizin henüz atlatıldığını söyleyemeyiz. Ama bu kriz tabii ki önümüzdeki dönemde belli bir dengeye gelecek ve yeni bir küresel ekonomik yapının da şekillendiğini göreceğiz. Bu yapı içinde en önemli unsurlardan bir tanesi, dünyada üretimin yeniden ağırlık merkezlerinin belirlendiği bir dönem olması. Gelişmekte olan ülkelerin giderek dünyada daha ağırlık kazanacağı bir döneme giriyoruz. Merkez ülkeler veya ileri ekonomiler diyebileceğimiz ekonomilerde ciddi problemler yaşanırken, Çin, Hindistan, Brezilya gibi belli başlı gelişmekte olan ülkelerin küresel ekonomide ağırlıklarının giderek arttığı bir döneme giriyoruz.
     Yeniden şekillenen küresel ekonomide Türkiye önemli bir konuma sahip. Gelişmekte olan ülkeler arasında yıldızı en fazla parlayan ülkelerden bir tanesi Türkiye. Türkiye, küresel kriz ortamında en az etkilenmeyle yoluna devam eden, büyümesiyle, istihdamıyla, ihracatıyla, bütçe dengeleriyle borçlanma göstergeleriyle birçok açıdan gerçekten iyi performans ortaya koyan bir ülke. Kongrede, önümüzdeki dönemde gelişmekte olan ülkelerin daha fazla ağırlık kazanacağı bir dünyada Türkiye ekonomisi ve dünya ekonomisini tartışmak istiyoruz. Beşinci kongremiz, bir anlamda, dünya ve Türkiye etkileşimine yakından bakacağımız bir kongre olacak.
    
     -EXPO 2020ye destek-
    
     Kongreye yurt içi ve yurt dışından geniş bir katılımcı kitlesi beklediklerini dile getiren Yılmaz, kongrede Akdenizde Marka Kent İzmir konulu özel bir çalışma gerçekleştirmek istediklerini belirtti.
     Bakan Yılmaz, kongrenin İzmirin EXPO 2020 adaylık sürecine destek niteliğinde olacağını vurguladı. Toplantıya katılan kanaat önderlerinin önerilerini dinleyen Bakan Yılmaz, taleplerin değerlendirileceğini belirtti.
     Kongrenin 5 yılda bir düzenlenmesi konusundaki öneriye dikkati çeken Yılmaz, şöyle devam etti:
     Bu kongrenin tarihi ağırlığı var. İzmir İktisat Kongresinin o ağırlığını sürdürmek için belli periyotlarla, önemli dönüm noktalarında gerçekleştirmenin ayrı bir artısı var. Uluslararası boyut çok önemli. İlk günden itibaren İzmirin talebi bu işin uluslararası boyut içinde gerçekleşmesiydi. Efes Antik Kenti gibi bir takım varlıkları da etkinlikte değerlendirmeliyiz. Sadece kongre salonu faaliyetleri değil, salon dışı faaliyetleri de planlayalım. Kongrenin EXPO sürecine de katkısı olacaktır. Yan etkinlikleri ve lobi çalışmalarını bu kongrede daha fazla önemsememiz gerekiyor.
     İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise İzmirin uluslararası fuar organizasyonlarına ev sahipliği yapmasından edindiği tecrübeyle dünyanın en büyük tanıtım organizasyonu olan EXPO 2020ye talip olduğunu belirterek, İlk iktisat kongresi ülkemiz için çok önemli bir mihenk taşı olmuştur. İzmir, fuarlar ve kongreler kenti olmalıdır. Kültürpark Fuar alanı artık İzmire yetmiyor, yeni bir fuar alanının temelini cumartesi günü atacağız dedi.
    
     Muhabir: Ali Rıza Karasu / Ramazan Ercan
     Yayıncı: Nevbahar Kabaklı
<< Önceki Haber 5. İzmir İktisat Kongresi İstişare Toplantısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER