6. Uluslararası Mübadele ve Balkan Türk

6. Uluslararası Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi -TBMM Başkanvekili Akşener: -Mezarlarımızı, evlerimizi, toprağımızı, kültürümüzü, canımızı bıraktık geldik ama ana yurdumuzda, insanımız ekmeğini bizimle paylaştı


SAMSUN (A.A) - TBMM Başkanvekili Meral Akşener, Mezarlarımızı, evlerimizi, toprağımızı, kültürümüzü, canımızı bıraktık geldik ama ana yurdumuzda, insanımız ekmeğini bizimle paylaştı dedi.
     Samsun Mübadele Derneği tarafından Balkan Savaşlarının 100. yıl dönümü dolayısıyla DSİ Konferans Salonunda düzenlenen 6. Uluslararası Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi başladı.
     Kongrenin açılışına katılan Akşener, burada yaptığı konuşmada, mübadele göçmeni bir ailenin çocuğu olduğunu hatırlattı.
     Aile büyüklerinin yaşadığı köyü, mezarlarını görmediğini ifade eden Akşener, Ailemde, babamın babasının mezarının dışında bir mezar görmedim. Yunanistanın Drama Sancağının Sofular Mahallesinde Tahir Efendinin torunu Meral Akşenerim. Keşke onu görebilseydim. Ben Dramanın Yeni köyünden, önünden Karasu geçen, Hüseyin Efendinin torunu Meral Akşenerim. Keşke Hüseyin dedemin de babasının mezarını görebilseydim diye konuştu.
     Annesinin 1.5 yaşında, babasının ise 2.5 yaşında ana yurda geldiğini belirten Akşener, şöyle devam etti:
     Anneannemi tanıdım, halamı tanıdım, dolayısıyla ben üçüncü kuşağım. Hepsini bıraktık geldik. Mezarlarımızı, evlerimizi, toprağımızı, kültürümüzü, canımızı bıraktık geldik ama ana yurdumuzda, insanımız ekmeğini bizimle paylaştı. En büyük hemşehrimiz bu ülkenin kurucusu büyük Atatürk sayesinde de yabancı gibi olmadık.
    
     -Barış tesis edebilmeniz için karşınızdakilerin de barış istemesi lazım-
    
     Türklerin katliamlara, haksızlıklara uğradığını, yokluk gördüğünü ifade eden Akşener, Biz Türler pek çok konuda suçlanarak haksızlığa uğradık. Tarihle yüzleşmek, tarihle barışmak gibi bir kavramı birkaç yıldır tartışıyor ve konuşuyoruz. Ama bir tarihçi olarak niye ben yüzleşiyorum- Tarih bir bütün, insanlığın tarihinin içinde her milletin yaşadıkları var. Niçin ben yüzleşmek durumundayım dedi.
     Kendisine bir ağabeyinin, Unutmak belki güzeldir, ama eğer barış tesis edilecekse, milletler kendi tarihlerindeki acıları da hatırlamak zorundadırlar şeklinde bir yazı gönderdiğini anlatan Akşener, şöyle devam etti:
     O acıların hatırlanması, zaferlerin hatırlanması kadar önemlidir. O acılardan alınacak dersler, o acılardan çıkarılacak sonuçlarla belki insanlık için barış tesis edilebilir. Hem bir akademisyen hem de 20 yıllık politikacı olarak biliyorum ki barış tesis etmek tek başına mümkün değil. Barış tesis edebilmeniz için karşınızda birilerinin de barışı istemesi lazım.
     Kongrenin açılışına Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, CHP Kırklareli Milletvekili Mehmet Kesimoğlu, CHP Samsun Milletvekili İhsan Kalkavan, MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu, MHP Samsun Milletvekili Cemalettin Şimşek, Yunanistan Kavala Bölgesi Vali Yardımcısı Archelaos Granas ile çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.
     İki gün sürecek kongreye 7 ülkeden 31 akademisyenin katılacağı belirtildi.
    
     Muhabir: Anıl Kuru / Dilek Sezen
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber 6. Uluslararası Mübadele ve Balkan Türk Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER