AB tanıtım kamyonu Erzurumda

AB tanıtım kamyonu Erzurumda -Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Ripert: "Çözüm sürecine büyük destek verdiğimizi söylemek istiyorum. Çünkü bu tüm ülkeye barış getirecek ve Türkiyenin doğusu ve güneydoğusuna hak


ERZURUM (A.A) - Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean-Maurice Ripert, "Çözüm sürecine büyük destek verdiğimizi söylemek istiyorum. Çünkü bu tüm ülkeye barış getirecek ve Türkiyenin doğusu ve güneydoğusuna hak etmiş olduğu ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlayacağını düşünüyoruz" dedi.
     Vali Sebahattin Öztürk, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Jean-Maurice Ripert, Fransanın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili, İrlandanın Ankara Büyükelçisi Kenneth Thompson, büyükşehir belediye başkanı Ahmet Küçükler, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası AB Bilgi Merkezi desteğiyle kent meydanında ziyarete açılan AB tanıtım kamyonunu inceledi.
     Türkiyenin Avrupa Birliği macerasının 63 yıla ulaştığına dikkati çeken Vali Öztürk, "Esas itibarıyla bizim Avrupaya dönük yüzümüzün yaklaşık 200 yıllık bir macerası var. Bugüne kadar ABden beklediğimiz hızda bir cevap alamadıysak da biz Avrupa Birliğinin standartlarını ülkemiz vatandaşlarına her zaman münasip gördük, insanlarımızın bunu hak ettiğini düşündük. O standartları hayat standartları olarak uygulamaya kararlıyız" diye konuştu.
     Öztürk, Türkiyenin ABye müracaatının kısa sürede sonuçlanmasını beklediğini söyledi.
     AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Ripert ise Türkiyenin de Avrupalı olmasını istediklerini belirtti.
     Avrupa Birliğinin Türkiyeye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Ripert, "Türkiyenin de Avrupa Birliğine ihtiyacı var. Avrupa Birliğinin bir parçası olmak demek ailemizin bir parçası olmak demek. Problemlerden uzak bir şekilde birbirimize kenetlenmeliyiz. Siz de ailemizin bir parçası olacaksınız ve birlikte dans edeceğiz" diye konuştu.
     Öztürk ve beraberindeki heyet daha sonra kamyonu gezen çocuklarla hatıra fotoğrafı çektirdi. Çocuklar hediye edilen şapkaları Vali Öztürke imzalattı.
     Eğlendirici ve eğitici etkinliklerin düzenlendiği tanıtım kamyonunda, vatandaşlara Avrupa Birliğini anlatan bilgiler verildi.
    
     -Büyükelçilerin görüşleri-
    
     AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Ripert, tanıtımların ardından bir gazetecinin "Çözüm sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz" şeklindeki sorusunu cevaplandırdı.
     Türkiyenin Avrupa Birliğine üye olması sürecine verdikleri desteği anlatmak için Erzuruma geldiklerini, niyetlerini halkla paylaşmak istediklerini ifade eden Ripert, şöyle devam etti:
     "Çözüm sürecine büyük destek verdiğimizi söylemek istiyorum. Çünkü bu tüm ülkeye barış getirecek ve Türkiyenin doğusu ve güneydoğusuna hak etmiş olduğu ekonomik ve sosyal kalkınmayı sağlayacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda anayasa değişikliklerinin de Türkiyenin Kopenhag kriterlerine uyumu açısından iyi sonuçlar vereceğini düşünüyoruz. Özgürlükler, insan hakları ve kanunun üstünlüğü konusunda büyük gelişmeler sağlanacağını düşünüyoruz."
     Ripert, bir vatandaşın "Bizim diğer ülkelerden farkımız nedir- Bizim kadar bekleyen bir ülke olmadı-" sorusuna "Ülkeler arasında herhangi bir fark yok o yüzden müzakere süreci devam ediyor. İrlanda, Fransa ve 27 ülkede aynı kanunlar var o yüzden Türkiyede de aynı kanunların olması gerekir. Bu nedenle hükümet mümkün olduğunca fazla yasa geçirmeye çalışıyor" dedi.
     İrlandanın Ankara Büyükelçisi Thompson da Hatayın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen bombalı saldırılardan dolayı çok büyük üzüntü duyduklarını belirterek, "Çünkü Türkiye, Suriyeli göçmenler için çok büyük konukseverlik göstermiştir, onlara bu zor durumlarında çok büyük destek vermiştir. Hataydaki insanların yaşadıklarını da çok iyi anlıyoruz. Avrupa Birliği olarak onlara mümkün olduğunca destek vermek istiyoruz" ifadelerini kullandı.
     Fransanın Ankara Büyükelçisi Bili de Türkiyenin Avrupa Birliğine ne zaman üye olacağı sorusuna "Bu müzakere süreci bittiği zaman Türkiye Avrupa Birliğine girecek. Bu sürecin bitmesi size bağlı bize bağlı. Gelecek ay yeni bir başlık açacağız ben umutluyum çok kararlı bir şekilde çalışmamız gerekiyor" diye cevap verdi.
     Avrupa Birliği tanıtım kamyonunun 27 Mayısa kadar Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Mersin, Adana ve Kayseriye gideceği bildirildi.
    
     Muhabir: Zehra Melek Çat
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber AB tanıtım kamyonu Erzurumda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER