Adıyaman bir zamanların seramik üretim merkeziymiş

Adıyaman bir zamanların seramik üretim merkeziymiş -Adıyaman Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Akça Adıyaman bölgesinde yapılan arkeolojik kazılar bölgenin özellikle 10 ve 13. yüzyılda önemli seramik üretim


ADIYAMAN (A.A) - Adıyaman Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Akça tarafından yapılan araştırmada, ilin 10. ve 13. yüzyılda önemli seramik üretim merkezlerinden biri olduğu ortaya çıktı.
     Üniversiteden yapılan açıklamada, Adıyaman Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (ADYÜBAP) tarafından desteklenen Adıyaman-Çamgazi Bölgesi Killerinin Seramik Üretiminde Kullanım Olanakları adlı proje kapsamında bölgede kil araştırması yapıldığı belirtildi.
     Açıklamada görüşlerine yer verilen Proje Koordinatörü Doç. Dr. Erhan Akça, rezerv potansiyeli yüksek olan killerin Adıyaman-Kahta kara yolu ile Çamgazi bölgelerinde yer aldığını ve bu killerin tuğla, çanak-çömlek yapımı için uygun özellikler taşıdığını tespit ettiklerini ifade etti.
     Adıyamanın iklim, toprak, su, jeoloji, bitki örtüsü ve arkeolojik çeşitliliği açısından Türkiyenin en özgün bölgelerinden biri olduğunu vurgulayan Akça, şunları kaydetti:
     Bölgede jeolojik yapı seramik üretimi için uygun materyallerin oluşmasını sağlamıştır. Adıyaman bölgesinde yapılan arkeolojik kazılar bölgenin özellikle 10. ve 13. yüzyılda önemli seramik üretim merkezlerinden biri olduğunu göstermektedir. Eski Samsat ve Kahtada yapılan kazılarda özellikle yüksek düzeyde ve çok farklı kaynaklardan çökel taşıyan kırmızı, kahverengi seramikler zamanında ün kazanmıştır. Söz konusu arkeolojik zenginlikle ilgili yalnızca Türkiyeden değil ABD National Gepography Derneğinin desteğiyle 1960lara varan çalışmalar gerçekleştirilmesi bu görüşü güçlendirmektedir.
     Proje kapsamında yaptıkları çalışmalarda Çamgazi ve Kahtadaki kilden tuğla, çanak-çömlek ve seramik yapımı için uygun özellikler taşıdığını dile getiren Akça, doğal kaynakların alternatif yaklaşımlarla üretime geçirilmesinin bölgede yeni gelir kaynaklarının ortaya çıkmasına katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Hakan Furkan / Ahmet Caner Baysal
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Adıyaman bir zamanların seramik üretim merkeziymiş Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER