Afganistanda sanatçı olmak

Afganistanda sanatçı olmak -Neredeyse her gün bombaların patladığı ülkedeki ünlü Türkmen sanatçı Dali: -"Binden fazla şarkım var. Aldığım tehditler nedeniyle Afganistanda bazı bölgelerde şarkı söyleyemiyorum" (Fotoğrafl


KONYA (A.A) - Sayed Khodaberdi Sadat - Afganistanda yaşayan Türkmen kökenli ünlü ses sanatçısı Amanullah Dali, bu zor coğrafyada sanatçı olmanın zorluklarını, riskleri AA muhabirine anlattı.
     Konyayı ziyaret eden Amanullah Dali, ilk olarak, burada öğrenim gören Afganistanlı öğrencilerle bir araya geldi. Daha sonra, Mevlana Müzesine geçerek, kendisinin yaşadığı bölde dünyaya gelen Mevlana Celaleddin-i Ruminin mezarı başında dua etti.
     AA muhabirine açıklamalarda bulunan Dali, Türkiyeye ilk kez geldiğini, burada bulunan Türkmen soydaşları ile bir arada bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
     "Buraya gelmeden önce de tam bir Türkiye hayranıydım" diyen Dali, "Evde de hep Türk dizilerini izler ve müziklerini dinliyordum. Daha önce de yurt dışına çıkmıştım. Ancak hiçbiri Türkiye kadar güzel değilmiş. Türkiyenin ekonomisi ve altyapısının geliştiği gibi sanat alanı da çok gelişmiş. Biz eğer bir müzik türünü taklit etmek istersek o da Türk müziği olur" şeklinde konuştu.
     Amanullah Dali, tüm dünyada, son yıllarda patlamalar ve ölümlerle anılan Afganistanda yaşayan bir sanatçı olarak; gelişmiş ülkelerdeki müzisyenlerin çoğunun tahayyül bile edemeyeceği, karşılaştığı türlü zorlukları, riskleri anlattı.
     "Binden fazla şarkım var. Aldığım tehditler nedeniyle Afganistanda bazı bölgelerde şarkı söyleyemiyorum" diyen Dali, kimliği belirsiz kişilerden sürekli ölüm tehdidi aldığını ifade etti. Sanatçı, birkaç kez de kendisine suikast girişiminde bulunulduğunu bildirdi.
     Dali, şarkı söylemeye çocukken başladığını, daha o yaşlarda televizyona çıkıp şarkı söylemeyi, klip çekmeyi hayal ettiğini belirtti.
     Afganistanın kuzeyindeki Faryab vilayetinde yaşayan 37 yaşındaki Dali, küçük yaşlarda ülkesinde meydana gelen iç savaşlarda babasını kaybettiğini de söyledi.
     Afgan Türkmenleri arasında ilk pop müzik söyleyen sanatçı olan Amanullah Dali, İstanbulda 5 Mayısta da İstanbulda, çoğunluğunu Türkmenlerin oluşturduğu bir gruba konser vermişti. Dali; Farsça, Peştun, Türkiye Türkçesi, Hint ve Özbek dillerinde de şarkılar söylüyor.
    
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber Afganistanda sanatçı olmak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER