Aile hekimlerinden nöbet tepkisi

Aile hekimlerinden nöbet tepkisi


ADANA (A.A) - Aile Hekimleri Derneği Adana Şube Başkanı Dr. Kadircan Tuncel, kanunla aile hekimlerine nöbet uygulaması getirilmesini eleştirdi.
     Tuncel, yazılı açıklamasında, hekim başına 3 bin 600 hastanın düştüğü bir sistemde görev yapan aile hekimlerine kanunla nöbet tutma görevi getirilmesinin doğru olmadığını, bu uygulama ile vatandaşın ücretsiz birinci basamak sağlık hizmeti almasını imkansız hale getirdiğini öne sürdü.
     Tuncel, Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonunun her türlü uyarı ve girişimlerde bulunmasına rağmen 12 Temmuz 2012 gün ve 28351 sayılı resmi gazetede yayınlanan yeni kanunla, aile sağlığı merkezlerimizde ve köylerde verdikleri hizmetleri aksatacak şekilde, hastane acillerinde, 112 acillerde, dispanserlerde, ağız ve diş sağlığı merkezlerinde görevlendirilmesinin önünün açıldığını anımsattı.
     Bu uygulama ile aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının, hastalarından uzaklaştırılarak başka kurumlarda görevlendirilmelerinin, aile hekimliği uygulamasına indirilen en ağır darbe olduğunu savunan Tuncel, şunları kaydetti:
     Bu kanunla beraber aile hekimleri, yerel idarecilerin keyfine göre mesaileri sonrasında acillerde nöbet tutmaya zorlanacak, nöbet çıkışında ve ara vermeksizin, ertesi gün yorgun ve tükenmiş bir halde mesaisine devam edecektir. Bunun sonucunda kendisine kayıtlı nüfusa vereceği hizmet aksayacak, kaliteli ve sağlıklı bir hizmet veremeyecek, hata oranları artacaktır. Bu düzenleme ile aile hekimliği uygulamasından geri dönüş başlayacak, bugüne kadar verilen bütün emekler hızla yok olacak ve Sağlık Bakanlığımızın haklı olarak ve övünerek söylediği bu sevindirici tablo ortadan kalkacaktır.
     Aile sağlığı uygulamasında aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının görev yeri aile sağlığı merkezleridir. Bizler burada vermiş olduğumuz hizmetlerle birinci basamağın kalitesini yükselttik. Başka kurum ve kuruluşlarının yapmış oldukları yönetimsel ve organizasyon hataların sonucu ortaya çıkan bu tablonun düzeltilmesi, aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının görevi değildir.
    
     Muhabir: Aykut Ünlüpınar
     Yayıncı: Süleyman Tıraş
<< Önceki Haber Aile hekimlerinden nöbet tepkisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER