Aile hekimlerine başka kurumda nöbet tutma

Aile hekimlerine başka kurumda nöbet tutma görevi


GAZİANTEP (A.A) - Gaziantep Aile Hekimliği Derneği (GAHD) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Serdar Tolay, aile hekimlerine getirilen farklı kurumlarda nöbet tutma görevinin, vatandaşın ücretsiz birinci basamak sağlık hizmeti almasını imkansız hale getireceğini belirtti.
     Tolay, yaptığı yazılı açıklamada, aile hekimliği uygulamasına geçildiği 2005 yılından bugüne, birinci basamaktaki tüm sağlık göstergelerinin olumlu yönde ve oldukça yüksek oranda gelişme kaydettiğini aktardı.
     Bebek ve anne ölümlerinin azaldığını, aşılama oranlarının gelişmiş ülkelerdeki seviyeleri aştığını ifade eden Tolay, şunları kaydetti:
     Aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının büyük azmiyle sağlık hizmet kalitesi ve hasta memnuniyeti artmıştır. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonunun (AHEF) her türlü uyarı ve girişimlerde bulunmasına rağmen 12 Temmuzda 28351 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan yeni kanunla aile hekimlerinin, aile sağlığı merkezlerimizde ve köylerde verdiğimiz hizmetlerimizi aksatacak şekilde, hastane acillerinde, 112 acillerde, dispanserlerde, ağız ve diş sağlığı merkezlerinde görevlendirilmesinin önü açılmıştır.
     Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının, hastalarından uzaklaştırılarak başka kurumlarda görevlendirilmelerinin, aile hekimliği uygulamasına indirilen ağır bir darbe olduğunu iddia eden Tolay, Bu kanunla beraber aile hekimleri, yerel idarecilerin keyfine göre mesai sonrasında acillerde nöbet tutmaya zorlanacak, nöbet çıkışında ara vermeksizin, ertesi gün yorgun ve tükenmiş bir halde mesaisine devam edecektir. Bunun sonucunda kendisine kayıtlı nüfusa vereceği hizmet aksayacak, kaliteli ve sağlıklı bir hizmet veremeyecek, hata oranları artacaktır dedi.
     Aile sağlığı uygulamasında, aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının, görev yerinin aile sağlığı merkezleri olduğunu belirten Tolay, aile hekimlerinin yaptıkları çalışmalarla hizmet kalitesini yükselttiğini aktardı.
     Tolay, aile hekimlerinin farklı yerlerde nöbet tutma sisteminin yanlış olduğunu ve bu yanlışlığı ortadan kaldırılacak girişimlerin bir an önce yapılması gerektiğini kaydetti.
    
     Muhabir: Zerin Özdilek
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Aile hekimlerine başka kurumda nöbet tutma Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER