AK Parti Kayseri Milletvekili Bakırın Washington

AK Parti Kayseri Milletvekili Bakırın Washington ziyareti


KAYSERİ (A.A) - Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyesi ve AK Parti Kayseri Milletvekili Pelin Gündeş Bakır, Washington ziyaretini değerlendirdi.
     AK parti İl Başkanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Vomen Foreign Policy tarafından ABD Kongresinde düzenlenen toplantıya katılan Bakır, ABDdeki düşünce kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşları, ABDli yetkililer ve diplomatik misyon temsilcileri gibi üst düzeyde katılımın olduğu toplantıda, Türkiyedeki Suriyeli sığınmacılar hakkında konuşma yaptı.
     Kış mevsimi yaklaştıkça Suriyeli sığınmacıların durumunun giderek daha fazla önem kazandığını belirten Bakır, Esed rejiminin kendi halkına yönelik şiddetinin kabul edilemez olduğunu söyledi.
     Türkiyenin bugüne kadar 120 bin Suriyeliyi misafir ettiğini belirten Bakır, bu sığınmacıların ülkedeki 14 kampta kaldığını kaydetti.
     Bugüne kadar Türkiyenin sığınmacılara insani yardım için kendi öz kaynaklarından 500 milyon dolar harcadığına dikkati çeken Bakır, 10 bin kişiye bakılan bir kampa ayda yaklaşık 2,5 milyon dolar masraf yapıldığını dile getirdi.
     Sığınmacı sayısının giderek artması ve kışın yaklaşmasıyla uluslararası toplumu, Türkiyenin yaptığı bu yardımları finansal olarak desteklemeye çağıran Bakır, Yardımların sürdürülebilir hale gelmesi için uluslararası toplumun da katkıda bulunması şart. Bir yerde Türkiyenin kendi öz kaynaklarıyla bu işi daha da ileriye, bu seviyede yüksek standartlardaki yardımlarla götürebilmesi mümkün değil, uluslararası toplumun da desteği gerekiyor dedi.
     Hatayda 10 gün önce gezdiği üç kamp hakkında da bilgi veren Bakır, bu kamplardaki sığınmacılar için günde 3 öğün yemek verildiğini, bu yemekleri tercih etmeyenlere de yemek için maddi yardım yapıldığını, kamplardaki her çadırda elektrik, internet, ocak, televizyon, masa, ısınma aletleri, yataklar bulunduğunu, kamplarda çamaşır makinelerinin olduğunu ve çocuklara eğitim verildiğini dile getirdi.
     Kamplarda her 20 kişiye 1 tuvalet ve banyo düşmesinin, dünyadaki sığınmacı kamplarında görülmeyen üst düzey bir standart olduğunu vurgulayan Bakır, Kızılay, sıfır noktasından içeriye yardım yolluyor ve iki öğün de yemek veriyor. Suriye tarafında uluslararası toplumdan gönüllü doktorlar, hastaneler olduğunu da biliyoruz. Ama geçtiğimiz haftalarda o kamplar Esed güçleri tarafından bombalandı. Bu bakımdan orada bir tehlike var. Belki kuzey batı Suriyede, İdlip civarlarında uçuşa yasak bölge ilan edilmesi hem insani yardımlar hem de muhaliflerin orada güvenli bölge sağlayabilmesi açısından çok önemli diye konuştu.
     Suriyenin kuzey doğusundaki terör örgütü PKK tehdidine de dikkati çeken Bakır, PYD ile PKKnın birbiriyle ilişkili olduğunu belirterek, PKKnın hem Türkiye hem de ABD tarafından terörist örgüt olarak görüldüğünü hatırlattı.
     Bakır, Esed, yakın zamanda Suriyenin kuzey doğusunu PYDye bıraktı ki, bu Türkiye tarafından kabul edilemez. Bu, Türkiyenin kırmızı çizgisi. Esed rejiminin sınırdaki bombalamaları nedeniyle Türkiyenin bu bölgesi de güvenlik altında değil. Düşen top mermileri yüzünden 5 Türk vatandaşı öldü, yaralananlar oldu. Arap-İsrail barış süreci, Suriyedeki kriz, Irak ve İrandaki gelişmelerin hepsi birbiriyle bağlantılı. Suriye meselesinin çözülmesi bölgenin istikrarına yarar getirecek dedi.
     Türkiyenin NATOdan patriot talebine de değinen Bakır, bunun savunma amaçlı olduğunu vurguladı.
     Patriotların Türkiyeye yerleştirilmesi halinde bunun Esed rejimi için de caydırıcı olabileceğini belirten Bakır, Belki de bu şekilde, kuzey batıda, İdlip civarında insani bölgeyi güvence altına alabilecek uçuşa yasak bölge kendiliğinden oluşabilir, bizim amacımız bu değil, sınırlarımızı müdafaa etmek diye konuştu.
     Bakır, Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi (ATAA) tarafından düzenlenen panelde de Türkiyedeki Suriyeli sığınmacıların durumuyla ilgili konuşma yaptı.
    
     Yayıncı: Mustafa Yıldız
<< Önceki Haber AK Parti Kayseri Milletvekili Bakırın Washington Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER