Akdenizdeki ormanlarda yangın riski

Akdenizdeki ormanlarda yangın riski -TEMA Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Türkeş: -Türkiyedeki Akdeniz orman biyomu, gelecekte orman yangınlarına daha açık olacak (Fotoğraflı - Görüntülü)


EDİRNE (A.A) - TEMA Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, Türkiyedeki Akdeniz orman biyomu, gelecekte orman yangınlarına daha açık olacak dedi.
     Türkeş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıcak hava dalgalarıyla orman yangınları sıklığının ve etki alanının arttığını söyledi.
     Yüksek sıcaklık, kuvvetli rüzgar ve düşük nemli havanın, orman yangının kapladığı alanı ve yarattığı etkileri artırdığını ifade eden Türkeş, 2003 yılında Avrupada etkili olan sıcak hava dalgalarının, büyük orman yangınlarına neden olduğunu hatırlattı.
     Akdeniz Havzasına ilişkin iklim değişikliği projeksiyon modelleri hazırlandığını ifade eden Türkeş, şu bilgileri verdi:
     2050-2070li yıllara geldiğimiz zaman Akdeniz Havzasında özellikle Güney Avrupa, Doğu Akdeniz, Türkiye ve Orta Doğunun bulunduğu bölgede, hava sıcaklıklarında 3-5 derece arasında artış bekleniyor. Yağışlarda sonbahar dışında önemli azalma var. Çok daha önemlisi, yağışın ve sıcaklığın değişkenliğinde de artış var. Tüm bunlar sıcak günlerin sayısında, dolaysıyla da sıcak hava dalgalarının sıklığında ve etki süresinde de artışa neden olabilecek. İklim değişikliği projeksiyon modellerine dayalı yangın değerlendirmelerinde, Türkiyedeki Akdeniz orman biyomu, gelecekte orman yangınlarına daha açık olacak.
     Murat Türkeş, gelecekte daha sıcak, kurak ve iklimin daha oynak olduğu koşullarda yangın yönetiminin disiplinli şekilde yapılması gerektiğini ifade ederek, orman yangınlarının birçok olumsuz etkisi olduğunu kaydetti.
    
     Muhabir: Gökhan Balcı / Cihan Demirci
     Yayıncı: Sibel Ertürk Kurtoğlu
<< Önceki Haber Akdenizdeki ormanlarda yangın riski Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER