Akkuyuda yapılacak nükleer santral

Akkuyuda yapılacak nükleer santral -AGİAD Başkanı Gülcan: -Çevresel etkilerini, yarattığı iş hacmini yerinde gördüğümüz nükleer tesislerin daha fazla vakit kaybedilmeden ülkemize kazandırılması gerektiğine inanıyoruz


ADANA (A.A) - Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD) Başkanı Tamer Gülcan, çevresel etkilerini ve yarattığı iş hacmini yerinde gördükleri nükleer tesislerin daha fazla vakit kaybedilmeden ülkeye kazandırılması gerektiğine inandıklarını bildirdi.
     Gülcan, yaptığı yazılı açıklamada, Rusyada nükleer santrallerden birinin bulunduğu Voronej kentine düzenledikleri geziden sonra bu enerji türüne bakış açılarının değiştiğini belirtti.
     Mersin Akkuyuya kurulacak nükleer santralin bir benzerini görmek için Rusyanın Voronej kentine gittiklerini belirten Gülcan, Türkiyenin nükleer santralle enerji üretsin mi, üretmesin mi tartışmasıyla vakit kaybederken, gelişmiş ülkelerin bu alanda ürettikleri ucuz ve kaliteli enerjiyle büyümeye devam ettiğini ifade etti.
     Orman alanı içerisindeki nükleer santralin 1970li yıllardan beri üretimde olduğunu, tesislerin yanı başında yer alan Don Nehrinde insanların balık tutmaya devam ettiklerini aktaran Gülcan, şunları kaydetti:
     Çevresel etkilerini, yarattığı iş hacmini yerinde gördüğümüz nükleer tesislerin daha fazla vakit kaybedilmeden ülkemize kazandırılması gerektiğine inanıyoruz. Üst düzey güvenlik önlemlerinin alındığı bölgede muhteşem bir sonbahar tablosu izledik. Tesislere kreş döneminde giren 45 yaşındaki üretim müdürünün babasının da nükleer santralden emekli olduğunu ve bugün 80 yaşında oldukça sağlıklı olduğunu öğrendik. Ben çevre kaygılarıyla Türkiyenin nükleer konusunda çok geç kaldığını düşünüyorum. Adana iş dünyası olarak bir nükleer santralin yapımında yer alan ünitelerin en az yüzde 80lik bölümünü dünya standartlarında ve kalitesinde yapabileceğimizi gördük. Mersinde nükleer santral kuracak Rus NGS şirketinin çok şanslı olduğuna inanıyoruz. Adana gibi bir sanayi şehrinin yakınında nükleer santral inşa etmek zor olmayacak.
     Yönetim kurulu üyeleriyle nükleer santral üretimi ve inşaatında hizmet verecek sektörleri belirleyeceklerini, burada elde ettikleri izlenimleri bölge iş dünyası temsilcileriyle bir toplantıda paylaşacaklarını vurgulayan Gülcan, işbirliği ve konsorsiyum çalışmalarıyla Akkuyudaki projeye hazırlık yapacaklarını da sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Emrah Yorulmaz / Anıl Bağrık
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Akkuyuda yapılacak nükleer santral Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER