Alabalıkların sıcak suya yolculuğu

Alabalıkların sıcak suya yolculuğu -Fırat Nehrinin Karakaya Baraj Gölüne döküldüğü bölgede yer alan kafeslerdeki yavru alabalıklar, su sıcaklığının yetişmeleri için daha elverişli olduğu Keban Baraj Gölüne taşındı -Özel tanklarda t


ELAZIĞ (A.A) - Emrah Gökmen - Keban ilçesinde, Fırat Nehrinin Karakaya Baraj Gölüne döküldüğü bölgede yer alan yavru alabalıklar, su sıcaklığının yetişmeleri için daha elverişli olduğu Keban Baraj Gölüne nakledildi.
     Alabalık üretiminin merkezi konumundaki Kebanda, üreticiler kışın yaklaşması dolayısıyla yavru alabalıkları taşıma kararı aldı.
     Soğuk suyuyla bilinen Fırat Nehrinin Karakaya Baraj Gölüne döküldüğü yerde bulunan, içi yavru alabalık dolu kafesler, vinçli teknelerle kıyıya çekilerek Dummu mevkisine getirildi.
     Vincin ucuna bağlı kepçeyle kafeslerden toplanan alabalıklar, tırların arkasında yer alan, 9-11 derece sıcaklığındaki suyla dolu tanklara boşaltıldı.
     5-10 gram ağırlığındaki balıklar, suya oksijen pompalama özelliği bulunan tanklarda, yaklaşık 15 kilometrelik kara yolculuğunun ardından baraj gölüne ulaştı. Su sıcaklığındaki farklılığın balıkları öldürmemesi için adaptasyon işlemi yapıldı. Bu, tanklardaki su göle boşaltılırken, gölden aynı miktardaki suyun tanklara doldurulmasıyla gerçekleştirildi.
     Adaptasyon işleminin ardından, yavru alabalıklar, tanklardan hortumlar yardımıyla yeni ağ takılan kafeslere nakledildi.
    
     -Balıklar daha hızlı büyüyor-
    
     Keban Alabalık AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Şimşek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, balıkların önceki bulunduğu bölgelerde su sıcaklığının her zaman 9-11 derece aralığında olduğunu bildirdi.
     Bunun, kış aylarında yavru alabalıkların hızlı gelişimine engel olduğunu dile getiren Şimşek, bu nedenle balıkları su sıcaklığının 20 derecenin altına düştüğü, oksijen oranının ise yükseldiği Keban Baraj Gölüne taşıdıklarını aktararak, şöyle konuştu:
     Balıklar ne kadar rahat ortamda bulunurlarsa o kadar rahat gelişir, daha hızlı büyür ve daha sağlıklı olur. Taşımayla bunu elde ediyoruz. Bu, çok ciddi manada fayda getiriyor. Karakaya Baraj Gölünün suyu yaz kış 9-11 derece arasında. Bu sıcaklıkta balığın büyümesi 12 ay sürüyor. Balığın daha hızlı büyüyebilmesi için en ideal su sıcaklığı 13-14 derece. Biz de balıkları, kışın bu su sıcaklığına ulaşan Keban Baraj Gölüne taşıyoruz. Bu derecede bir balık 6-7 ay gibi bir sürede porsiyonluğa gelebiliyor.
     Şimşek, bahar aylarında da balıkların göçünü tersine gerçekleştirdiklerini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Alabalıkların sıcak suya yolculuğu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER