Almanyanın eski Başbakanı Schröder Adanada:

Almanyanın eski Başbakanı Schröder Adanada: -(Çözüm süreci) "Türk hükümetinin konuyla ilgili başlangıç noktasını doğru buluyorum" -"Silahları bırakması gereken taraflar devlet veya resmi kurumlar değildir. Devlet silahlarını bırakama


ADANA (A.A) - Almanyanın eski Başbakanı Gerhard Schröder, çözüm süreciyle ilgili hükümetin başlangıç noktasını doğru bulduğunu belirterek, "Silahları bırakması gereken taraflar devlet veya resmi kurumlar değildir. Devlet silahlarını bırakamaz çünkü kendini savunabilecek durumda kalabilmesi lazım. Ama bir başka tarafın silahları bırakması gerekiyor" dedi.
     Schröder, Çukurova Genç İşadamları Derneği (Çukurova GİAD) tarafından Adana HiltonSAda düzenlenen "Türkiye AB ilişkilerine siyasal bakış ve enerji koridorunda Adana" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye ile Avrupa Birliğinin (AB) birbirlerine karşılıklı olarak ihtiyacı olduğunu söyledi.
     Schröder, Türkiyenin önemli potansiyelleri olduğunu, üyeliğinin de ABye ekonomik, siyasal ve kültürel anlamda katkı sağlayacağını ifade etti.
     Türkiyenin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile başlattığı reformları devam ettirmesi gerektiğini vurgulayan Schröder, üyelik sürecinde her iki tarafın da sabra ihtiyacı olduğunu belirtti.
     Avrupada ekonomik anlamda bir kriz yaşandığını anlatan Schröder, "ABde ortak bir para birimini sağlayıp da ekonomik, finansal ve sosyal bir politikayı ortaklaşa olarak paylaşmıyorsanız bu sistemde başarılı olmanız mümkün olmayacaktır. Bunun sonucunu yaşıyoruz. Mali anlamda birlik sağladığımızda sadece teknik bir çözüme gitmiş oluyoruz. Oysa gerçek bir siyasi birliğin tesis edilmesi önemlidir" diye konuştu.
     ABnin değişime gitmemesi halinde politik ve ekonomik çıkmaza gireceğinin altını çizen Schröder, birliğin güçlü ortaklara ihtiyacı bulunduğunu, Türkiyenin de bu anlamda önemli bir ülke olduğun dile getirdi.
     Türkiyenin dünya ekonomisinde ve siyasetinde parlayan bir yıldız olduğunu, aldığı önemli yatırımlarla Rusya ve Çinin yanında en hızlı büyüyen ülkeler arasında yer aldığını ve pozisyonunu giderek güçlendirdiğini aktaran Schröder, İslam dünyasının batı medeniyetine çok önemli katkılar sağladığını, kültürel farklılıkların birleştirici bir özelliği bulunduğunu kaydetti.
    
     -Çözüm süreci-
    
     Schröder, bir katılımcının çözüm sürecine nasıl baktığını sorması üzerine, "Türk hükümetinin konuyla ilgili başlangıç noktasını doğru buluyorum" dedi.
     Uzun vadede bir toplumun, barış içinde olması halinde ekonomik anlamda başarılı olabileceğine işaret eden Schröder, sözlerini şöyle sürdürdü:
     "Hükümet bu temel noktaya göre hareket ediyor. Hükümet tarafında büyük bir cesaret görüyorum. Tatmin olmuş toplumu oluşturma çabasındalar. Türkiyeye hoşgörülü bakan kişiler için bu iç barışın ve huzurun başarılı olması gerekiyor. Türkiyenin bölgesel entegrasyonu ve bütünlüğü kesinlikle bozulmamalıdır ama silahları bırakması gereken taraflar devlet veya resmi kurumlar değildir. Devlet silahlarını bırakamaz çünkü kendini savunabilecek durumda kalabilmesi lazım. Ama bir başka tarafın silahları bırakması gerekiyor. Ben arzu ediyorum ki şiddet sona ersin ve söz konusu olanların da bunu kabul etmesi, kültürel hakların da tabi verilmesi gerekiyor."
     Türkiyenin enerji anlamında çok önemli bir coğrafyada yer aldığını da anlatan Schröder, "Türkiyenin enerji kaynakları sınırlı olsa bile dünya enerji alanını etkileme potansiyeli çok yüksek. Adanada da enerji sektörü giderek artıyor ve bu bölge Türkiyenin ekonomisinin daha fazla büyümesinde önemli bir rol oynayacak" diye konuştu.
    
     Muhabir: Anıl Bağrık
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Almanyanın eski Başbakanı Schröder Adanada: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER