Amasya Valisi Öz: İnsanlar artık Amasyayı

Amasya Valisi Öz: İnsanlar artık Amasyayı uluslararası platformda daha fazla tanıyor


AMASYA (A.A) - Amasya Valisi Abdil Celil Öz, Oluz Höyük kazıları ve Amasyanın turizmiyle ilgili, İnsanlar artık Amasyayı uluslararası platformda daha fazla tanıyor dedi.
     Kültür ve Turizm İl Müdürü Ahmet Kaya, Oluz Höyük kazı alanında çalışma yürüten Doç. Dr. Şevket Dönmez ve Harşena Kalesi kazılarını yürüten Yrd. Doç. Dr Emel Emine Dönmez ile valilikte basın toplantısı düzenleyen Öz, Amasyaya gelen turist sayısının turizm alanında yapılan kazılar ve çalışmalar sonucu arttığını belirterek, Amasyaya geçen yıl 410 bin yerli ve yabancı turistin geldiğini, bu yıl ise Ağustos ayı itibarıyla 313 bin turistin kente geldiğini ve bu sayının artacağını tahmin ettiklerini söyledi.
     Oluz Höyük kazı alanında çalışma yürüten Dönmez ise Oluz Höyükün Amasyanın tarih öncesi, ön tarih ve tarih çağlarının kronolojik kurgusunu şekillendiren çok önemli bir antik yerleşme olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
     2012 çalışmaları ağırlıklı olarak Pers katında gerçekleşti. Kuzey yamaçta yapılan kazılarda Frig dönemi kalıntılarına ulaşıldı. Pers İmparatorluğu ile karakterize olan metal örneklerinin Oluz Höyükte bulunmuş olması, Oluz Höyükün Pers İmparatorluğu açısından ne denli önemli bir yere sahip olduğunu işaret etmektedir.
     Harşena Kalesi kazılarını yürüten Dönmez ise 2012 kazı çalışmalarının Kral Kaya Mezarlarının eteğindeki Kızlar Kayası mevkisinde devam ettiğini vurgulayarak, 2012 buluntularının arasında çok sayıda İslami dönem öncesi ve sonrası seramikler ortaya çıkmıştır. İslami dönem öncesi Genç Demir Çağından başlayarak Helenistik, Roma, Bizans ve İslami dönem sonrası Selçuklu, beylikler ve Osmanlı Dönemine ait bulgular ortaya çıkmıştır dedi
     Toplantıda ayrıca kazılarda bulunan bazı eserler sergilendi.
    
     Muhabir: Cihan Okur - Fatih Mehmet Kürkçü
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Amasya Valisi Öz: İnsanlar artık Amasyayı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER