Anavarza Antik Kentinde resmi kazı hazırlıkları

Anavarza Antik Kentinde resmi kazı hazırlıkları


ADANA (A.A) - Anavarza Antik Kenti ve Kalesinde Eylül ayında başlayacak resmi kazı çalışmasını gerçekleştirecek olan ekipte yeralan Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim görevlisi Doç. Dr. Murat Durukanın Belediye Başkanı Kazım Özganı ziyaret etti.
     Belediyeden yapılan yazılı açıklamaya göre, Anavarza Antik Kentinin kazı çalışmalarını yürütecek ekibe bilimsel danışmanlık yapacak Durukan ile Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Genel Sekreteri Osman Arık, Kozan Belediye Başkanı Özganı makamında ziyaret ederek, hazırlıklar hakkında bilgi verdi.
     Durukan, Türkiyenin en büyük kentlerinden biri olan Adanada hem Çukurova için hem de tüm Türkiye için bir projenin startını verdiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:
     Önümüzdeki günlerde başlayacak olan Anavarza Antik Kentindeki arkeolojik kazılar, Kültür ve Turizm Bakanlığının izni Adana Müzesi ve Mersin Üniversitesi Arkeoloji Bölümünün ortaklığıyla gerçekleştirilecek. Çalışmayla Anavarza Antik Kentinin bilim, kültür ve turizm dünyasına kazandırılması hedeflenmektedir. Çukurovanın Efesi olarak tanımlayabileceğimiz Anavarza Antik Kenti, bölgeye başkentlik etmiş zengin bir tarihe sahip büyük ve gösterişli bir şehirdir. Anadoluda sayısı iki olan amphitiyatrolardan biri Anavarzada bulunmaktadır. Ayrıca bir tiyatro, stadyum, kiliseler, tapınaklar, sütün yolar, suyolları, muhteşem sur duvarları, kale, mezar yapıları, lahitler, kamu binaları, mozaikler içeren villalar gibi kentin zenginliğine işaret eden çok sayıda yapıyı şimdiden tanımlamak mümkündür. Yüksekten bakıldığında kentin muhteşem mimarisi ve planı okunabilmektedir. Bilimsel sonuçlarının değerlendirilmesine paralel olarak Perge, Aspendos, Efes, Bergama gibi antik kentlerin restorasyonda izlediği yoldan gidilerek yeni bir turizm destinasyonu oluşturmak hedeflenmektedir. Ulusal ve uluslararası çapta yankılanılacak bu projenin gerçekleşmesi ülkemize büyük katkısı olacaktır.
     Belediye Başkanı Özgan ise Anavarza Antik Kentinde kazı çalışmalarının başlaması ile Çukurovayla birlikte dünyanın kazançlı çıkacağının altını çizerek, bölgenin önemli bir arkeoparka kavuşacağını, yeni bir Efes, Zeugma olacağına inandığını kaydetti.
     Ziyaret sonrası Kozan Kaymakamı İzzettin Sevgili, Belediye Başkanı Kazım Özgan, Doç. Dr. Durukan ve Genel Sekreter Arık ile Kent Konseyi Başkanı Süleyman Sezen, Anavarza Antik Kenti-ne giderek incelemelerde bulundu.
    
     Muhabir: Volkan Varan / Anıl Bağrık
     Yayıncı: Zuhal Uzundere Kocalar
<< Önceki Haber Anavarza Antik Kentinde resmi kazı hazırlıkları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER