Antalya Limanından Çine 1 milyar dolarlık

Antalya Limanından Çine 1 milyar dolarlık doğal taş ihracatı -Antalya Limanından yılbaşından bu yana yapılan 2 milyon ton doğal taş ihracatından 1 milyar dolar civarında gelir elde edildiği, ihracatın yüzde 90ının Çine yapıldığı bild


ANTALYA (A.A) - Hüseyin Kanber - Antalya Limanından yılbaşından bu yana yapılan 2 milyon ton doğal taş ihracatından 1 milyar dolar civarında gelir elde edildiği, ihracatın yüzde 90ının Çine yapıldığı bildirildi.
     Port Akdeniz Genel Müdür Vekili Özgür Sert, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya Limanından yılbaşından bu yana ihracat amacıyla bin 200 gemi hareketi gerçekleştirildiğini söyledi.
     Bu hareketlilik sonucunda 6 milyon ton yükleme ve tahliye işlemi gerçekleştirildiğini bildiren Sert, bu süreçte Antalya Limanından yoğun bir şekilde maden ürünlerinin yurt dışına gönderildiğini ifade etti.
     Özellikle mermer, krom ve çimento ihracatının yapıldığını anlatan Sert, Antalyadan farklı ülkelere yoğun şekilde mal satılıyor. Biz de Antalya Limanından Çine mal satıyoruz, ihracat gerçekleştiriyoruz. Konteyner içerisine giren yüklerin yüzde 90ı Çine ihraç oluyor dedi.
     Çine gönderilen doğal taş miktarının bu yıl başından itibaren 2 milyon ton olduğunu belirten Sert, bu satıştan elde edilen gelirin ise 1 milyar dolar civarında olduğunu vurguladı. Sert, Türkiyeden yapılan mermer ihracatının yüzde 30unun Antalya Limanından yapıldığına dikkati çekti.
    
     -Antalya Limanından turizme 5 milyon avro katkı-
    
     Antalya Limanının eski günlerine geri döndüğünü ve yoğun bir iş hareketliliğinin yaşandığını dile getiren Sert, önümüzdeki günlerde yeni projelerle limandaki yoğunluğun daha da artacağını kaydetti. Antalya Limanının ihracatın yanı sıra dünyaca ünlü cruise (yolcu gemisi) gemilerine de ev sahipliği yaptığına işaret eden Sert, yılbaşından bu yana 60 dev yolcu gemisinin Antalya Limanına uğradığını, gemilerle yaklaşık 200 bin yolcunun geldiğini vurguladı.
     Tur gemileriyle yolculuk yapanların uğradıkları limanda inip turistik noktalarını gezdiklerini, ardından gemiye döndüklerini anlatan Sert, şöyle dedi:
     Antalyada ise biraz daha farklı bir durum var. Bu konuda Türkiyedeki iki limandan biriyiz. Bazı yolcular gemiye Antalya Limanında katılıyor veya Antalyada gemiden ayrılıyorlar. Yani uçaklarla Antalyaya gelen turistler gemi yolculuğu kapsamında gelen dev gemilerle deniz seyahatine çıkıyor veya deniz seyahatinden dönen yolcu burada inerek uçakla ülkesine dönüyor. Bu anlamda Antalya Limanındaki her yolcunun ekonomiye katkısı, diğer yolcu terminallerine göre oldukça fazla. Hem şehirden faydalanma, hem havalimanı ve diğer olanakların kullanılması burada söz konusu. Liman üzerinden turizme yaklaşık 5 milyon avroluk katkı sağlandığını tahmin ediyoruz.
    
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Antalya Limanından Çine 1 milyar dolarlık Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER