Antalya Teknokentinde üretilen nano teknolojik ürünler

Antalya Teknokentinde üretilen nano teknolojik ürünler tanıtıldı -Akdeniz Üniversitesi Fen Fakültesi Kimya Bölümünden Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç başkanlığındaki 15 kişilik ekibin nano teknoloji kullanarak geliştirdiği leke tutmayan armatür,


ANTALYA (A.A) - Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokentinde nano teknoloji kullanılarak geliştirilen ürünlerin tanıtımı yapıldı.
     Rektörlük Senato Salonunda gerçekleştirilen tanıtım toplantısına, Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe ile çalışmaların başkanlığını yürüten Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç ile çalışma arkadaşları katıldı.
     Rektör Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe,yaptığı konuşmada, gelişmiş ülkelerin artık katma değeri yüksek, bilginin teknolojiye dönüştürüldüğü ürünler geliştirdiklerine dikkati çekti. Türkiyenin bu noktada kendisinden beklenen gelişmeyi gösterebilmesi için üniversitelere büyük görev düştüğüne işaret eden Kurtcephe, Akdeniz Üniversitesinin ise bu alanda başarısını kanıtladığını vurguladı.
     Prof. Dr. Kurtcephe, Üreteceğimiz teknolojiler ürüne dönüşecek ve katma değer olarak halkımıza katkı sağlayacak, Türkiyenin gücünü artıracak ve güçlenen Türkiye de insanlığa barış ve huzur getirecektir dedi.
    
     -15 kişilik ekiple çalışıldı-
    
     Nano teknolojik çalışmalara başkanlık eden, Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç da Tıp Fakültesi, Mühendislik Fakültesi Malzeme Anabilim Dalı ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulundan 15 kişilik ekibiyle yürüttükleri çalışmalar neticesinde, gurur duyulacak sonuçlara ulaştıklarını bildirdi.
     Avrupada 2015ten itibaren teflon kullanımına kısıtlama getirileceğine değinen Arpaç, teflon tavalarda yiyeceğe karışarak sağlık problemlerine yol açan flor parçacıklarını geliştirdikleri nano teknolojik kaplama sayesinde ortadan kaldırdıklarına değindi.
     Arpaç, seramik bazlı, renklendirilebilir, flor içermeyen, yapışmaz, çizilmeye dayanıklı kaplamaların, bazı markalar tarafından ürünlerinde kullanıldığını ve bu ürünlerin piyasaya sürüldüğünü kaydetti.
     Armatür yüzeyleri için de dünyada ilk kez kendilerinin kaplama yaptığına dikkati çeken Arpaç, bu kaplama sayesinde armatür yüzeylerinin kireç tutmadığını, kolay ve deterjansız temizlenebildiğini vurguladı. Bu kaplama sayesinde armatür yüzeylerdeki su ve sabun lekelerinin de kolayca temizlenebildiğini belirten Ertuğrul Arpaç, bunun yanı sıra rezervuar butonlarını da antibakteriyel hale getirdiklerini söyledi.
    
     -Parmak izi tutmayan tabletler-
    
     Prof. Dr. Ertuğrul Arpaç, tablet bilgisayarların ekranları için de ürün geliştirdiklerini, ürettikleri kaplama sayesinde ürünün görüntü kalitesinin artırıldığını, parmak izi tutmayan ve antibakteriyel hale getirildiğini anlattı. Ürünün ilk olarak Fatih Projesi kapsamında akıllı tahtalarda kullanıldığına dikkati çeken Arpaç, 84 bin akıllı tahtanın üçte birinde Antalya Teknokenti bünyesinde geliştirilen teknolojinin kullanıldığını söyledi.
     Arpaç, nano teknoloji kullanılarak üretilen ütü tabanı, seramik bazlı tava ve tost makinesi, korozyona dayanıklı cezve, hidrofob kaplama armatür, antibakteriyel özellik taşıyan rezervuar basma butonu, antireflektif cam kaplama ve hidrofob fayans ile antibakteriyel göz protezlerinin görsellerini basın mensuplarına gösterdi.
    
     Muhabir: Sefa Karacan / Güç Gönel
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Antalya Teknokentinde üretilen nano teknolojik ürünler Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER