Arı ölümleri siyah örtüyle azaldı

Arı ölümleri siyah örtüyle azaldı -Kırklarelideki arı yetiştiricilerinin kışın üzerini siyah örtüyle kapattıkları kovanların içindeki nemin azalmasıyla arı ölümlerinin büyük oranda önüne geçildi (Fotoğraflı - Görüntülü)


KIRKLARELİ (A.A) - Özgün Tiran - Kırklarelideki arı yetiştiricilerinin kış aylarında üzerini siyah örtüyle kapattıkları kovanların içindeki nemin azalması sayesinde arı ölümlerinin büyük oranda önüne geçildi.
     Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkan Yardımcısı Rıdvan Ulus, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Orta Doğu Teknik ve Namık Kemal üniversiteleri ile yaptıkları protokol kapsamında Trakya arısının özelliklerinin araştırıldığını söyledi.
     Dünyada bilinen 20 arı ırkı olduğunu, her arının kendi bölgesine göre farklı özellik gösterdiğini anlatan Ulus, Kırklarelideki Trakya arısının da aralarında yer aldığı 5 ırkın Türkiyede bulunduğunu kaydetti.
     Ulus, Trakya arısını ıslah çalışmalarının sürdüğünü dile getirerek, "Her arının kendi bölgesinde daha iyi çalıştığı biliniyor. Marmara bölgesindeki arı ırkı, Trakya arısı olacak. Arıcılarımız kendi ana arılarını üretsinler. El birliğiyle bu çalışmayı devam ettirmek istiyoruz. Diğer arı türleri 50 gün çalışırken, Trakya arısı 59 gün çalışarak bal veriminin artmasına katkı sağlıyor. Ayrıca Trakya arısının bir diğer özelliği de çok sakin olmaları. Dolayısıyla arıcılarımız da rahat çalışıyor. Sakin arılar sahiplerini sokmuyor" diye konuştu.
    
     -Arı kovanlarını bezir yağıyla boyayın-
    
     Rıdvan Ulus, Ortadoğu Teknik Üniversitesi akademisyenlerinin önerisiyle kovanların üzerini siyah örtüyle kapatarak arı ölümlerinin büyük oranda önüne geçtiklerini ifade etti.
     Kış aylarında siyah örtünün ısıyı çekerek kovanın içindeki nemi düşürdüğünü, böylece arı ölümlerinin azaldığını belirten Ulus, Kışın arı sandıklarını siyah örtüyle kapatın. Böylelikle kovandaki nemi engelleyerek arıların ölmesini önlersiniz dedi.
     Ulus, kovanların yağlı boya yerine her yıl organik olan bezir yağıyla boyanmasını tavsiye ederek, Arı ürünleri insan sağlığına direkt olarak etki ediyor. Gıda maddesi olarak tespit edilen bal, polen ve propolis karışımları antibiyotik yerine geçmese bile insan vücudunun direncini arttırıyor. Kovan üzerindeki yağlı boya, bal süzümü veya diğer ürünlerin üretimi esnasında ürünlere karışabilir. Bu da insan sağlığına zararlıdır değerlendirmesinde bulundu.
    
     Yayıncı: Nurhan Çorlu
<< Önceki Haber Arı ölümleri siyah örtüyle azaldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER