Artvinde bitki müzesi kurulacak

Artvinde bitki müzesi kurulacak -Artvin Çoruh Üniversitesince hazırlanan ve DOKA tarafından kabul edilen Artvin Bitki Müzesi projesi tanıtıldı


ARTVİN (A.A) - Artvin Çoruh Üniversitesince (AÇÜ) hazırlanan ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansının (DOKA) 2011 yılı turizmde bölge potansiyelinin harekete geçirilmesine yönelik mali destek programı kapsamında kabul edilen Artvinin Bitki Müzesi projesinin tanıtımı amacıyla toplantı yapıldı.
     Orman Fakültesi Toplantı Salonunda düzenlenen toplantıya, Rektör Prof. Dr. Mehmet Duman, Artvin Orman Bölge Müdür Vekili Mimar Sinan Özkaya, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İshak Hacıkamiloğlu ile öğretim üyeleri katıldı.
     Projeyi hazırlayan Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Zafer Ölmez, AÇÜ Seyitler Yerleşkesi içerisinde yer alan ve küçük bir vadi niteliğinde olan yaklaşık 30 dekar alan üzerinde bir bitki müzesi kurulmasının planlandığını belirtti.
     Bu alanın hemen bitişiğine üniversitenin sosyal tesisleri ile kafeteryalar yapılmasının planlandığını ifade eden Ölmez, şunları söyledi:
     Gelen ziyaretçilerin hem arboretum (botanik bahçesi) sahasında, hem de sosyal tesislerde vakit geçirmesi mümkün olacak. Arboretum ya da odunsu bitkilerden oluşan canlı bitki müzesi kurulduktan sonra da sürekli genişletilebilmektedir. Alanın sürdürülebilirliği için fidanlık ve serasının da olması gerekmektedir. Üniversite tarafından yine yerleşke içerisinde tam donanımlı bir sera ve fidanlık kuruldu. Gelecekte bitki müzesi için gerekli fidanlar burada üretilip alana dikilecek. Ulusal ve uluslararası birçok botanik bahçesi ve arboretum ile anlaşmalar yapılarak fidan veya fidan üretim materyali temini sağlanacak.
     Ölmez, Artvinin Bitki Müzesi projesinin üniversite yerleşkesi içerisinde oluşturulmasıyla turizm alanında bölgenin tanıtımına yönelik ulusal ve uluslararası faaliyetlerin desteklenmesine, yörenin cazibe merkezi haline gelmesine, Artvine gelen turist sayısının ve ortalama kalış süresinin artırılmasına, bu sayede bölge ekonomisinin güçlenmesine katkı sağlamanın amaçlandığını vurguladı.
     Ölmez, projenin, öğretim üyeleri ile öğrenciler başta olmak üzere Orman Bakanlığı bünyesindeki ilgili kuruluşlar ve orman mühendislerinin, peyzaj mimarlarının, araştırma kurumlarının, yerli, yabancı bilim adamlarının, doğa severlerin yapacakları incelemelere, bilimsel araştırmalara açık bir canlı laboratuvar olarak hizmet vereceğini söyledi.
     Projenin toplam maliyetinin 312 bin 992 lira olduğunu, projeye DOKAnın 234 bin 774 liralık katkı sağlayacağını dile getiren Ölmez, Seyitler Yerleşkesindeki yaklaşık 30 dekarlık alana şu ana kadar toplam 320 farklı tür fidan dikildiğini kaydetti.
     Tanıtım toplantısının ardından katılımcılara, müze için tasarlanan alan gezdirildi.
     Öte yandan, tanıtım toplantısının ardından Bitki Müzesi yapılacak sahaya gelerek incelemede bulunan Vali Necmettin Kalkan, Doç. Dr. Ölmezden proje hakkında bilgi aldı.
    
     Muhabir: Bayram Sarayoğlu / Asena Akçay
     Yayıncı: Murat Kaban
<< Önceki Haber Artvinde bitki müzesi kurulacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER