Asırlık çeşme gün yüzüne çıkarıldı

Asırlık çeşme gün yüzüne çıkarıldı -Ordu Kültür ve Turizm İl Müdürü Gülderen: Uzun yıllardır toprak altında bulunan Kabana isimli tarihi çeşmemizi 10 günlük kazı çalışmasının ardından gün yüzüne çıkarmayı başardık (Fotoğ


ORDU (A.A) - Orduda asırlık çeşme Kültür ve Turizm İl Müdürlüğünün çalışmaları sonucu gün yüzüne çıkarıldı.
     Ordu Kültür ve Turizm İl Müdürü Erkan Gülderen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uzun yıllardır toprak altında bulunan Kabana isimli tarihi çeşmemizi 10 günlük kazı çalışmasının ardından gün yüzüne çıkarmayı başardık dedi.
     Çeşmenin bir asırlık tarihi geçmişinin bulunduğunu ifade eden Gülderen, Ordunun çeşitli bölgelerinde tarihi çeşmelerimiz var. Bu çeşmemizi Ordunun ileri gelen insanlarının da yardımlarıyla yerini tespit ettik ve gün yüzüne çıkarılması için hemen çalışma başlattık. Bu yıl Kültür Bakanlığımızdan gerekli izni de alarak müze denetiminde orada bir kazı çalışma başlattık. Yaklaşık 10 gün süren ve her gün 4-5 kişinin çalıştığı kazı çalışmalarının ardından çeşmeyi toprak altından gün yüzüne çıkarmayı başardık. Toprak altından karşımıza çok güzel bir çeşme çıktı. Kabana diye isimlendirilen bu çeşmemizin toprak altında biraz zarar görse de yine de tarihi dokusu bozulmamıştı. Bu çeşme geçmiş yıllarda mahalle halkının yoğun olarak kullandığı bir çeşmeymiş. Aynı zaman bölgedeki balıkçıların da en çok kullandığı çeşmelerden birisiydi diye konuştu.
    
     -Çeşmenin çevresi düzenlenecek, içine su verilecek-
    
     Çeşmenin yeniden vatandaşların hizmetine sunulacağını kaydeden Gülderen şöyle devam etti:
     Çeşmenin yeniden turizme kazandırılması için ilk aşamayı geride bıraktık. Şimdi sıra bu çeşmenin tescil edilmesinde. Bu konuda Samsun Koruma Kuruluna başvurumuzu yaptık. Başvurunun sonucunu bekliyoruz. Sonuç alır almaz hemen buranın çevre düzenlemesi olacak. Bu konuda Ordu Belediyemiz bir proje ile bu çeşmemizin çevresinde düzenleme yapacak. Bizler de çeşmeye yeniden su vererek halkımızın burayı kullanmasını sağlayacağız. Biz, uyuyan bu çeşmemizi uyandırdığımız için çok mutluyuz, Ordunun kültür envanterine bir tarihi çeşme daha katılmış oldu.
    
     Muhabir: Hayati Akçay - Eyüp Elevülü
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Asırlık çeşme gün yüzüne çıkarıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER