Atık Madeni Yağ Geri Kazanım Pilot

Atık Madeni Yağ Geri Kazanım Pilot Tesis Açılışı -TÜBİTAK MAM Merkez Başkan Vekili Dinçer: -Yılda 250 bin tonluk atık yağımız söz konusu, bunun geri kazanımı ülkenin ekonomisine katkı sağlamak demektir (Fotoğraflı - Görü


KOCAELİ (A.A) - TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Merkez Başkan Vekili Prof. Dr. İbrahim Dinçer, Yılda 250 bin tonluk atık yağımız söz konusu, bunun geri kazanımı ülkenin ekonomisine katkı sağlamak demektir dedi.
     TÜBİTAK MAM Konferans Salonunda düzenlenen Atık Madeni Yağ Geri Kazanım Pilot Tesisinin açılışında konuşan Dinçer, Türkiyenin son dönemde ekonomik olarak ciddi bir gelişme sağladığını belirterek, aynı gelişmenin teknoloji alanında da yaşanması gerektiğini söyledi.
     Teknolojik gelişmelerde ülkenin ihtiyaç duyduğu projelerin geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Dinçer, bu projeleri üretecek kurum sayısının az olması dolayısıyla TÜBİTAK MAMın üzerinde ciddi bir sorumluluğun bulunduğunu kaydetti.
     Dinçer, hedeflerinin araştırmayı, geliştirmeyi, inovasyonu ve ticarileştirmeye kadar varabilen bir süreci hayata geçirmek olduğunu anlatarak, kurum içinde oluşturulan birimin söz konusu çalışmaları yaptığını dile getirdi.
     Ülkenin ekonomisine katkı sağlayan kurumlarla çeşitli projeler yürüttüklerini belirten Dinçer, Türkiyede atık yağların nasıl geri kazanılacağı önemli bir konu. Yılda 250 bin tonluk atık yağımız söz konusu, bunun geri kazanımı ülkenin ekonomisine katkı sağlamak demektir. Örneğin, gaz yağının ihtiyaç duyulan kısmını geri kazanım yoluyla elde etmek mümkün olacak. Bu, ülkenin ithalatında küçük de olsa bir katkı sağlayacak. Çeşitli yağlar, bazı karışımlarla yanlış kullanımlara neden olmakta. Bu da ülkeye ekonomik kayıplar oluşturabilmektedir diye konuştu.
     Ticari değeri olan çeşitli yağların geliştirilecek prosesle, ürünü faydalı hale getirerek ülkenin ekonomisine katkı sağlanabileceğini ifade eden Dinçer, 2008 yılında başlanan projenin hayata geçirilmesinden mutlu olduklarını kaydetti.
     Dinçer, tamamlanan projenin sanayide farklı işbirliklerinin de oluşturulmasına katkı sağlayacağını dile getirerek, çeşitli kurumların da katkılarıyla ülkenin teknolojik alanında katkı sağlayabileceklerini söyledi.
     Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Atık Yönetimi Dairesi Başkanlığı Özel Atıklar Yönetimi Şube Müdürü Şule Yetkin de bakanlığın atık yağların düzenlenmesine ilişkin ilk düzenlemenin 2004 yılında yapıldığını belirterek, 2008 yılında ise Atık Yağların Kontrolü ve Yönetmeliği yayınlandığını ve yönetmeliğin yürürlükte olduğunu söyledi.
     Bakanlığın atık yağların yönetimi standardının arttırılması kapsamında sektör kurumlarıyla çalışmalarına devam ettiğini ifade eden Dinçer, 2008 yılında TÜBİTAK ile yapılan Atık Madeni Yağ Projesi kapsamındaki çalışmalarda önemli bulgular elde ettiklerini dile getirdi.
     Dinçer, bu proje çerçevesinde atık yağların tespiti çalışmalarının yapıldığını anlatarak, şunları kaydetti:
     TSE tarafından TSE Baz Yağı Standardı 13 bin 369 olarak oluşturuldu. Yine TSE tarafından atık yağdan baz yağı elde edecek tesisler için hizmet yeri oluşturma çalışmaları devam etmektedir. Bu anlamda önemli olan çalışmaları Atık Yağı Kontrolü Yönetmeliği yansıttık. Taslak yönetmeliğimiz nihai hali oluşturulmuş durumda. Bu yönetmelikte yeni bir uygulama olacak, TSE 13 bin 369 standardına göre baz yağı üretimi yapan jenerasyon tesisleri, bakanlığımızdan izin lisansı alabilecek. Hem standardı olan bir ürün elde edilebilmesi hem de uygulanan teknoloji sayesinde daha az atık oluşacağını düşündüğümüz için çevre üzerinde olumlu etkileri olacağını düşünüyoruz.
     Konuşmaların ardından proje yürütücüsü Enver Erpek, pilot tesis teknoloji tanıtımı ile endüstriyel tesis örnek fizibilitesi hakkında sunum yaptı.
    
     Muhabir: Kadir Yıldız
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Atık Madeni Yağ Geri Kazanım Pilot Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER