Avustralyanın Victoria Eyaleti Valisi Chernov, Çanakkalede

Avustralyanın Victoria Eyaleti Valisi Chernov, Çanakkalede -Vali Tuna: "(Çanakkale Savaşlarının 100. yıl dönümü) Anzak Koyunda yapılacak törenlerde sınırlı bir sayı var. Ama isteyen Avustralyalılar gelip, o anda orada bulunamazsa da s


ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çanakkale Kara Savaşlarının 100. yılı anma törenlerinin yapılacağı 2015 yılında, törenlerde yer alacak katılımcı sayısıyla ilgili, "Anzak Koyunda yapılacak törenlerde sınırlı bir sayı var. Ama isteyen Avustralyalılar gelip, o anda orada bulunamazsa da sahada, başka yerlerde bulunabilirler. Bununla ilgili bir talep gelmesi halinde biz düzenlemeye hazır olduğumuzu zaten ifade ediyoruz" dedi.
     Avustralyanın Victoria Eyaleti Valisi Alex Chernov, Avustralyanın Çanakkale Konsolosu Nicholas Serginin de yer aldığı heyetle, Vali Tunayı makamında ziyaret etti. Vali Tuna, ziyarette yaptığı konuşmada, nisan ayının kendileri için önemli olduğunu, 24-25 Nisanda uluslararası ölçekte Çanakkale Kara Savaşlarını anma törenlerinin yapılacağını söyledi.
     Avustralyalıların her yıl törenler için hazırlıklı geldiğini dile getiren Tuna, "Onlar için çok önemli bir tarih. Şimdiden ziyaretler başladı. Önümüzdeki günlerde de yine yabancı konuklarımızı ağırlamaya devam edeceğiz. Bu yıl törenlere Avustralyayı temsilen Gazi İşleri Bakanı geliyor. Yeni Zelanda da yine aynı şekilde bir bakanla temsil edilecek. Her geçen sene katılımcı sayısı artıyor. Bu sene törenlerde 27 ülke temsil edilecek. Tören alanlarıyla ilgili hazırlıklara başladık" ifadesini kullandı.
     Tuna, Çanakkale Kara Savaşlarının 100. yılı olan 2015e doğru ilişkilerin ve iş birliğinin giderek artacağını ifade ederek, "Avustralyada, Çanakkaleye karşı çok büyük ilgi var. Orada yaşayan önemli sayıda Türk toplumu var. Bu Türklerin çoğunluğu da Victoria Eyaletinde yaşıyor. Oradaki Türkler de aslında bu ilişkilerin artmasını istiyor. Avustralyada yaptığımız görüşmelerde buradaki Türklerin duygu ve düşüncelerini aldık. Onların da 2015e kadar yaşanacak süreçte temsil edilmesi noktasında gerekli hazırlıklarımızı yapıyoruz" diye konuştu.
     Alex Chernov ise yılın bu zamanlarında hem Avustralyalıların hem de Türklerin gezisi için Çanakkalenin çok özel bir yer olduğuna işaret etti. Çanakkaleye ilk kez geldiğini anlatan Chernov, "Ancak önümüzdeki 2 yıl boyunca buraya çok fazla Avustralyalı gelecek. Uluslararası diplomasinin özel ve güzel sonuçlarından birisi de Çanakkale Valiliğinin şemsiyesi altında, her yıl gelen ziyaretçilerin iyi ağırlanması ve güzel ev sahipliğinin gösterilmesidir. Eğer bu iş birliği olmasaydı gerçekten büyük bir kaos yaşanırdı. İş birliği aynı zamanda her geçen yıl daha fazla Avustralyalının ilgisinin artmasının en önemli sebeplerinden biri" ifadesini kullandı.
    
     -Çanakkale Savaşlarının 100. yılı-
    
     Valisi Güngör Azim Tuna, bir gazetecinin, "2015 yılında yapılacak, Çanakkale Savaşlarının 100. yıl anma törenlerine katılım planlamasıyla ilgili görüşmelerin hangi aşamada olduğu" yönündeki sorusuna şu yanıtı verdi:
     "Bu görüşmenin gündeminde bu konu yok. Avustralya hükümeti ya da bakanları nezdinde takip edilen bir konu. Ama şu anda Dışişleri Bakanlığımız aracılığıyla bize bildirilen rakam, Avustralyadan 8 bin, Yeni Zelandadan 2 bin, 500 kişi de protokol olmak üzere 10 bin 500 kişi. Anzak Koyunda yapılacak törenlerde sınırlı bir sayı var. Ama isteyen Avustralyalılar gelip, o anda orada bulunamazsa da sahada, başka yerlerde bulunabilirler. Bununla ilgili bir talep gelmesi halinde biz düzenlemeye hazır olduğumuzu zaten ifade ediyoruz. Törenleri eş zamanlı olarak başka noktalardan izleyebilirler. Bu konuda değişik talepler var. Bunlar değerlendirilebilir. Bunun güvenlik açısından bir sorun teşkil etmeyeceğini, sadece Anzak Koyu için sınırlı sayıda bir yerleşim olabileceğini ifade ettik."
     Vali Chernov ise "Bu, Avustralya ya da Türk hükümetinin bu rakam olmalı diye dikta ettiği bir rakam değil. Şunun altını çizmek istiyorum ki Avustralya ve Türkiyenin karşılıklı iş birliğinde, buradaki törenlere hak edildiği değeri verebileceğimiz, gereken saygıyı gösterebileceğimiz, güvenli ve huzur içinde yapabilmemiz için önemli bir rakam olduğuna inanıyoruz" dedi.
     Avustralyanın Çanakkale Konsolosu Nicolas Sergi de "Sayın valimizin sözlerine biz de içten katılıyoruz. Az önce bahsettiğimiz bu sayı Çanakkaleye gelen Avustralyalıların tamamının sayısı değil. Bu sadece Anzak Koyunda yapılacak Şafak Ayinine katılacakların sayısı. Oraya güvenli bir şekilde gelebilecek insanların sayısı. Onun dışında herkesin buraya gelip, törenlere katılmasıyla ya da o gün buralarda olunmasıyla ilgili herhangi bir sınırlama iki hükümet arasında söz konusu değil. Hükümetler zaten daha fazla insan gelirse bunu nasıl yönetileceği konusunda karşılıklı görüşmelere devam etmekte" şeklinde konuştu.
     Sergi, "100. yıl törenleri için Çanakkaleye gelecek Avustralyalıların nasıl belirleneceği" yönündeki soruyu da şöyle yanıtladı:
     "Bir kura sistemi olacak. Ama şu an bununla ilgili hükümetin, yerel ve sivil toplum örgütleri, kurum ve kuruşlarla Avustralya nezdinde görüşmeleri devam etmekte. Takdir edersiniz ki oraya belirli sayıda kişi gelecek. Herhangi bir ücret söz konusu da değil. Ama mesela gruplar için belirli sayıda rezervasyon yapılabilir mi- Bunun tartışması yapılıyor. Örneğin, Çanakkalede birinci derecede akrabaları savaşmış kişiler için belirli sayıda bilet ve onların içinden çekiliş. Şu anda hali hazırda orduda görev yapanların akrabaları varsa onlar için de aynı sistem gibi. Çeşitli gruplar için çeşitli rezervasyonlar, ama bu konuda henüz kesin bir karara varılmış değil. Görüşmeler sürüyor."
    
     Muhabir: Mehmet Bayer
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Avustralyanın Victoria Eyaleti Valisi Chernov, Çanakkalede Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER