Aydından incir ihracatı

Aydından incir ihracatı -28 Temmuzdan bu yana 59 bin 686 kilo incir ihraç edildi


AYDIN (A.A) - Aydın İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, 28 Temmuzdan bu yana 59 bin 686 kilogram incir ihracatının yapıldığını bildirdi.
     Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, Aydının milli meyvesi incirin ihracatının sürdürüldüğü belirtildi.
     Açıklamada, İlimizden 2012 yılının ilk taze incir ihracatı 28 Temmuz 2012 tarihinde gerçekleştirilmiş olup halen devam etmektedir. İlk ihracattan bugüne kadarki sürede 12 bin 800 kilo sarılop, 46 bin 86 kilo siyah incir olmak üzere toplam 59 bin 686 kilo incir, değişik ülkelere ihraç edilmiştir bilgisi verildi.
     İhracat kontrollerinin görevli inspektörler tarafından yapıldığı, geriye doğru izlenebilirlik adına, üretici kayıt defterlerinin aranarak hangi bahçelerden, ne kadar miktarda ürünün ihraç edildiğinin öğrenileceği kaydedildi.
     Aydının iklim ve toprak yapısının, bölgeye has olan sarılop çeşidi ile taze üretimi yapılan siyah incir için ideal özellikleri taşımakta olduğu belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
     İncir yetiştiriciliği için uygun olan bu güzel koşullar sayesinde siyah incirde herhangi bir kimyasal kullanılmaya gerek kalmadan önemli bir erkencilik de sağlanmaktadır. Bu durum Ekonomi Bakanlığı Bölge Müdürlüklerinin belirledikleri hasat tarihlerinden de anlaşılmaktadır. 2011 yılında Ege Bölgesi taze siyah incir hasadı için belirlenen tarih 31.07.2011, aynı yıl Bursa bölgesindeki Bursa siyah inciri için hasat tarihi ise 02.09.2011 olarak belirlemiştir. Ege bölgesindeki 2012 yılı taze siyah incir hasadı için belirlenen tarih ise 26.07.2012dir. İlimizde son yıllarda siyah incire karşı ilginin artmasıyla birlikte yeni bahçe tesisleri de artmaya başlamıştır. Siyah incir dikim alanlarının dağınık olmasından ziyade belli bölgelerde yoğunluklu olarak artması özellikle ihracatçıların mal temininde zorlanmayacakları için pazarı daha cazip hale getirecektir. Ayrıca bu bölgelerde işletmeciler ve ihracatçılar tarafından soğuk hava ve paketleme tesislerinin kurulması, gerek bölge halkı için iş imkanlarının artmasına, gerekse üreticilerin ürünlerini daha iyi fiyata pazarlama imkanları bulmasına neden olacaktır.
    
     Muhabir: Suat Deniz
     Yayıncı: Bahri Okumuş
<< Önceki Haber Aydından incir ihracatı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER