Aynalıgöl Mağarası keşfedilmeyi bekliyor

Aynalıgöl Mağarası keşfedilmeyi bekliyor -Mersinin Aydıncık ilçesinde dev boyutlardaki sarkıt ve dikitlerle dikkati çeken Aynalıgöl Mağarası, turizme kazandırılacak -Korku ve fantastik türü filmler için cazip bir çekim mekanı


MERSİN (A.A) - Derviş Çömez - Aydıncık ilçesinde, dev boyutlardaki sarkıt ve dikitlerle korku ve fantastik türü filmler için cazip bir çekim mekanı olabileceği belirtilen Aynalıgöl Mağarası, turizme kazandırılacak.
     İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahaettin Karahasanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyenin hiçbir yerinde bu güzellikte bir mağaranın bulunmadığını, doğa harikası mağaranın turizme kazandırılması için yürüttükleri çalışmaların son aşamaya geldiğini kaydetti.
     Birçok özelliğiyle dikkati çeken mağarayı yeryüzü cenneti olarak nitelendirdiklerini ifade eden Karahasanoğlu, Burası herkesin gelmesi gereken bir yer. Aynalıgölü tüm dünyaya sunmamız ve yılda en az 100 bin kişiyi burasıyla buluşturmamız lazım. Korku ve fantastik film çekmek isteyenlerin Aynalıgöl Mağarasını mutlaka görmeleri ve bazı sahnelerini burada çekmeleri gerekir dedi.
     Karahasanoğlu, 1999 yılında bulunan mağaranın 50 metre derinlikte olduğunu dile getirerek, şu bilgileri verdi:
     Aynalıgöl Mağarası, 30 milyon yıllık kalkeloik yapıdan oluşan bir doğa harikasıdır. Milyonlarca yıl el değmemiş bir yeryüzü cenneti olan Aynalıgöl, toplam 555 metreden oluşuyor. Dünyanın tüm zenginliklerini taçlandıran bir yapıdadır. Mağaraya adını veren göl ise 150 metre uzunluğunda, 40 metre genişliğinde, 47 metre derinlikte ve 89 metre yüksekliğe sahiptir. Göl, Akdenizin eşsiz mavisine sahip. Mağaradaki ısı 22-28 derece arasında oluyor. Giriş ağzının dar ve basık olması nedeniyle, dışarıyla hava alış verişinin olmadığı mağaranın bu havası yaz ve kış mevsiminde önemli bir değişikliğe uğruyor.
     Türkiyede şimdiye kadar sadece İnsuyu mağarasında göl olduğunun bilindiğini, ancak onun da tarımsal sulamalar nedeniyle zaman içinde kuruduğu yönünde bilgiler olduğunu anlatan Karahasanoğlu, şöyle devam etti:
     Burası fantastik bir özelliğe sahip. Sanatçılar ve film yapımcılarının mutlaka bu olağanüstü güzelliği yerinde görmeleri gerekir. Mersine gelip de görmeden gitme denilebilecek güzelliğe sahip. Bu doğa güzelliğine bir isim vermek gerekiyorsa yer altındaki Pamukkale diyebiliriz. Çünkü Pamukkale yeryüzündeki güzelliği temsil ediyor, burası da 50 metre derinlikteki bir doğa harikasını barındırıyor. Şu anda turizme açılmadı, ancak kısa zamanda açılmasını bekliyoruz. Türkiye için öneme sahip bir yer olacak. Aynalıgölü gezmeye başladığınız andan itibaren bir rüya ve masal diyarından geçiyormuş gibi hissediyorsunuz.
     Aydıncık Kaymakamı Özgür Körükçü de, Çukurova Kalkınma Ajansı ile İl Özel İdaresinin desteğiyle mağaranın içinde ışıklandırma yapıldığını, mağaranın ziyarete açılması için sadece yolun asfaltlanması ile suyun getirilmesinin kaldığını söyledi.
     Aydıncık Belediye Başkanı Ferat Aktan ise Aynalıgölün tam bir saklı cennet olduğunu belirterek, Aynalıgöl, Damlataş Mağarasından hem daha büyük hem de daha fazla görsel güzelliğe sahip bir yer dedi.
     Aktan, mağaranın turizme kazandırılması konusunda Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğluna dosya hazırladıklarını ve mağarayı görmeleri için kendilerini davet ettiklerini söyledi.
    
     Yayıncı: Tevfik Işık
<< Önceki Haber Aynalıgöl Mağarası keşfedilmeyi bekliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER