Görme engelli dağcı ve milli atlet

Görme engelli dağcı ve milli atlet kabartma kitap için koşacak -Türkiyenin görme engelli ilk dağcısı ve milli atleti Necdet Turhan, Antalyada 2-3 Mart tarihlerinde düzenlenen 8. Runtalya Maratonu kapsamındaki 10 kilometre koşusund


BURSA (A.A) - Haluk Yüksel - Türkiyenin görme engelli ilk dağcısı ve milli atleti Necdet Turhan, Antalyada 2-3 Mart tarihlerinde düzenlenen 8. Runtalya Maratonu kapsamındaki 10 kilometre koşusunda, görme engellilerin daha fazla kabartma kitap okuyabilmeleri için yarışacak.
     Nilüfer Belediyesi Bizim Ev Engelliler Sosyal Yaşam Destek Merkezinde çalışan 56 yaşındaki Turhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalyadaki organizasyonun 10 kilometrelik etabına katılacağını ve 3 Mart Pazar günü, 5049 göğüs numarası ile koşacağını belirtti.
     İzmirde, kendisi de görme engelli olan Gültekin Yazgan önderliğinde 2005 yılında kurulan Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığınca geliştirilen Kabartma Kitap Projesinin, binlerce görme engellinin parmaklarını kullanarak okuyacakları kitaplar üretmeyi ve dağıtmayı amaçladığını anlatan Turhan, Bu etaba katılmakta ve koşmakta bir sosyal amacım var. Bu projeye destek olmak için koşacağım. Amacım, hem Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığını en geniş kitlelere duyurmak hem de onların Kabartma Kitap Projesi için destek sağlamak olacak diye konuştu.
     Turhan, bir süre önce Eymir Yarı Maratonunu koşarken bir sakatlık yaşadığını hatırlatarak, Her yıl Antalyada yarı maraton koşuyordum, bu yıl 10 kilometre koşacağım. Bir de pankart götürüyorum pankartta Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı Runtalya 2013 yazacak. Bu pankartı da final esnasında, oradaki kamuoyunu selamlamak için açacağız dedi.
    
     -Kılavuz sporcularla koşacak-
    
     Görme engelli olduğu için gerek atletizm antrenmanları gerekse atletizm yarışları sırasında, kendisine kılavuz sporcuların eşlik ettiğini belirten Turhan, Burada da yanımda iki kılavuz sporcu olacak, Yegane Güley ve Baha Demirci. Onlar beni dönüşümlü olarak, aramızda tuttuğumuz kısa bir iple koşturacaklar dedi.
     Turhan, antrenmanlarının bu ara biraz aksadığını vurgulayarak, Bursada kılavuz sporcu bulmakta zorlandığını, bu yüzden düzenli antrenman yapamadığını, ancak elden geldiğince hazırlıklarını sürdürdüğünü dile getirdi.
    
     -Aydınlığa açılmış bir pencere gibi-
    
     Parmak uçlarıyla okuyabilen görme engelliler için kabartma yazısının (Braille) çok önemli olduğunu vurgulayan Turhan, şunları kaydetti:
     Bir görme engellinin parmağının altında, kabartılmış bir yazının olması, onun okur yazar olması açısından çok önemli. Mesela şu anda sesli bilgisayarlar, dijital kitaplar çıktı, görme engelliler bunları kullanıyorlar, ama bir görme engelli çocuğun okur yazar olabilmesi, ilk eğitim sürecine başlaması için kabartma yazı bu işin olmazsa olmazı. Bu anlamda kabartma yazı bizim yaşamımızda çok önemli. Bir de her şeyi benim parmağımın altında görüyor olmam, tek tek harfleri, diğer imla işaretlerini parmağımın altında görüyor olmam, yazıyı parmaklarımla okuyor olmam, ayrı bir haz veriyor bir görme engelli olarak bana. Özetle kabartma yazı görme engellilerin okur yazar olabilmeleri için hayatı önemde.
     Turhan, ayrıca kabartma yazının, evrensel bir yazı sistemi olduğunu ve dünyanın her tarafındaki görme engellilerin bu yazı sistemini kullandıklarını hatırlatarak, altı nokta esasına göre kurulan kabartma yazıda, tüm imla işaretleri dahil, harfler ve sembollerin kodlandığını belirtti.
     Türkiyede görme engelliler alanında 1950li yıllarda kurulan ilk derneğin Altı Nokta Körler Derneği olduğunu hatırlatan Turhan, şöyle devam etti:
     Orada Altı nokta ifadesinin anılmasının nedeni bilhassa o dönemde görme engelliler arasında okur yazarlık oranı neredeyse hiç yok. Altı nokta sembolüyle bir aydınlanma hareketi oluşturmak istiyorlar. Çünkü, altı nokta görme engellilerin alfabesini yansıtıyor. Kabartma yazıyla hazırlanmış kitaplar, görme engelliler için aydınlığa açılmış bir pencere gibi. Her şeyi parmaklarının altında görüyor, okuyor olmaları, görme engelliler için eğitim, kültür anlamında büyük bir olanak.
    
     -5 Kıtada 5 Maraton, 5 Zirve projesi-
    
     Necdet Turhan, kendisinin 5 Kıtada 5 Maraton, 5 Zirve projesine de değinerek, bu projesinin, sponsor desteği bulamadığı için yarım kaldığını belirtti.
     Bu projeye 2002 yılında New York Maratonunu koşarak başladığını anlatan Turhan, şu bilgileri verdi:
     Ortalama her yıl bir maraton koşmak kaydı ile 2007 yılında 5 kıtada 5 maratonu koştum. Ardından dağları gerçekleştirdim. Ağrı Dağı tırmanışım oldu. Daha sonra Afrikanın en yüksek noktası olan 5 bin 895 metrelik Kilimanjaro zirvesine ulaştım. Avrupada Mont Blanc tırmanışım oldu. Yani dağlar serisinden 3 dağ yaptım. 2 kıta daha var, Avusturalya ve Amerika kıtaları, ama bunlar sponsor desteği bulamadığım için yarım kaldı. Bu anlamda destek bekliyorum. Eğer desteklenirsem 5 kıtada 5 maraton 5 zirve projem de tamamlanmış olacak.
    
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Görme engelli dağcı ve milli atlet Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER