Bartın Halk Sağlığı Müdürü Demir:

Bartın Halk Sağlığı Müdürü Demir: -BCG verem aşısı verem savaş dispanserinde ve aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır


BARTIN (A.A) - Bartın Halk Sağlığı Müdürü Ahmet Demir, BCG verem aşısının verem savaş dispanserinde ve aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak yapıldığını bildirdi.
     Demir, Verem Savaşı Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla gazetecilere yaptığı açıklamada, veremin, solunan hava ile akciğerlere giren ve tüberküloz mikrobunun yol açtığı mikrobik, bulaşıcı, süreğen bir hastalık olduğunu söyledi.
     1950li yıllarda ülkede tüm ölüm nedenleri arasında ilk sırayı alan hastalığın bugün 10. sıraya gerilediğini, dünyada her yıl yaklaşık 9 milyon kişinin verem hastalığına yakalandığını ve 1,7 milyon insanın öldüğünü ifade eden Demir, şöyle konuştu:
     Hastalık damlacık yoluyla bulaşır. Hastanın hapşırma ve öksürmesi sonucu havaya yayılan basiller kapalı bir ortamda uzun süre aynı havayı soluyan sağlam kişilerce alınır. Ancak mikrobu soluyan kişilerin az bir kısmında hastalık gelişir. Hastalık solunan mikrobun sayısına, hastalık yapma gücüne, kişinin direncine, bağışıklık sisteminin kuvvetine göre farklılık gösterir. Hastalık tabak, bardak veya diğer nesnelerle bulaşmaz. Hasta kişiyle aynı evde yaşamış veya uzun süreli temasta bulunanlar, hastalığın yaygın olduğu ülkelere gidenler, bağışıklık sistemini zayıflatan kanser, AIDS gibi hastalıklara yakalananlar, toplu yaşanan yurt, hastane, cezaevi gibi yerlerde kalanlar, beslenmesi bozuk, kötü yaşam koşullarına sahip kişiler, alkol ve madde bağımlıları risk altında olan kişilerdir. Üç haftayı geçen inatçı öksürük, belli bir neden olmaksızın kilo kaybı, ateş ve gece terlemesi alışılmışın üzerinde yorgunluk, sağlıksız hissetme, öksürükle birlikte kan gelmesi gibi belirtiler görülür. BCG verem aşısı, verem savaş dispanserinde ve aile sağlığı merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır.
    
     Muhabir: Selim Bostancı
     Yayıncı: Erdinç Aksoy
<< Önceki Haber Bartın Halk Sağlığı Müdürü Demir: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER