Başbakan Erdoğan, Şanlıurfada

Başbakan Erdoğan, Şanlıurfada -Erdoğan: (3) -Bölge insanına, terör örgütünün yedeğinde siyaset yapan o malum partiye çok açık bir çağrıda bulunuyorum. Artık şiddet sussun, artık siyaset konuşsun, artık silahlar sussun, fikirler,


ŞANLIURFA (A.A) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bölge insanına ve terör örgütünün yedeğinde siyaset yapan partiye çok açık bir çağrıda bulunduğunu belirterek, Artık şiddet sussun, artık siyaset konuşsun, artık silahlar sussun, fikirler, düşünceler konuşsun, artık terör örgütü elini tetikten çeksin, silahları gömsün. Eğer varsa kalbiyle, yüreğiyle, eğer varsa fikriyle konuşsun. Bizim askerimize, polisimize, bu bölgenin insanlarına karşı tetik çeken örgüt, hiçbir hakkın savunucusu olamaz dedi.
     Başbakan Erdoğan, Şanlıurfa Abide Kavşağında kavşak ve diğer yatırımların ortak açılış töreninde vatandaşlara seslendi.
     AK Parti iktidarından önce başörtülü kızların okullara sokulmadığını, üniversitelere alınmadığını ifade eden Başbakan Erdoğan, Ama biz sabrettik, sabrettik dedi.
     Kızların imam hatip okullarına da sokulmadığını, imam hatip okullarının orta kısımlarının kapatıldığını anlatan Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
     Kızlarımız imam hatip okullarına sokulmuyordu, üniversiteye sokulmuyordu. Suçları neydi, ne yapmışlardı- Onlar da ellerinde molotofla mı dolaşıyorlardı, taşla, sopayla mı dolaşıyorlardı- Ellerinde sapanla demir bilyeler mi kullanıyorlardı- Neydi suçları- Sadece inancı gereği başörtü. Öbür taraftan ben, imam hatipte okumak istiyorum buydu ama hazmedemiyorlardı. Niye- Bu ülkenin başbakanı imam hatip mezunu, bundan dolayı rahatsız oluyorlardı, bakıyorlar ki kabinede imam hatip mezunları var, bundan rahatsız oluyorlardı. Bırakın kim, nerede okuyacaksa okusun, ne giyiyorsa giysin niye bunun önünü kesiyorsunuz ve sabır, sabır, sabır işte 444 gerçekleşti. Sabrettiniz, muradınıza erdiniz. Şimdi artık üniversitelere giriyor muyuz, giriyoruz. Artık katsayısı vesaire bunlar kalktı mı, kalktı. Şimdi imam hatiplerin orta kısımları açıldı mı, açıldı.
     Artık bundan sonrası size ait. Şimdi siz, daha fazla çalışacaksınız ve bu yarışta inşallah bilgiyi, hikmetle donatacaksınız ve geleceği böyle yakalayacaksınız. Ben tüm gençliği karşımda böyle görüyorum. Sadece bilgi değil hikmetle zenginleştirilmiş bilgi. Gençliğimizi böyle görüyorum, tüm düz liseleriyle, fen liseleriyle, Anadolu liseleriyle, imam hatipleriyle, sağlık meslek liseleriyle, endüstri meslek liseleriyle, aklınıza ne gelirse hepsinde hikmetle donanmış, zenginleştirilmiş bilgi, işte bu.
    
     -Sizleri yarının alimleri olmaktan öte aynı zamanda arifleri olarak görmek istiyorum-
    
     Yunus Emrenin İlim, ilim bilmektir/İlim, kendin bilmektir/ Sen kendini bilmezsen ya nice okumaktır dizelerini okuyan Erdoğan, Biz, bundan olacağız. Ben, sizleri yarının alimleri olmaktan öte aynı zamanda arifleri olarak görmek istiyorum. Bu bakımdan Türkiyenin yarınları çok daha farklı olacak konuşulmayanların konuşulduğu, tartışılmayanların tartışıldığı bir Türkiyeyi, evet AK Parti iktidarı olarak biz inşa ettik, bunu başardık diye konuştu.
     Başbakan Erdoğan, yasaklara, kısıtlamalara, engellemelere AK Parti iktidarının son verdiğini, terör örgütünün hem güvenlik güçlerine hem bölge insanına uyguladığı şiddetin de hiçbir meşru gerekçesi, haklı gerekçesi olamayacağını vurgulayarak, Buradan hem bölge insanına hem de terör örgütünün yedeğinde siyaset yapan o malum partiye çok açık bir çağrıda bulunuyorum. Artık şiddet sussun, artık siyaset konuşsun, artık silahlar sussun, fikirler, düşünceler konuşsun, artık terör örgütü elini tetikten çeksin, silahları gömsün. Eğer varsa kalbiyle, yüreğiyle, eğer varsa fikriyle konuşsun. Bizim askerimize, polisimize, bu bölgenin insanlarına karşı tetik çeken örgüt, hiçbir hakkın savunucusu olamaz diye konuştu.
    
     -Artık köylerimiz, mezralar eskisi gibi kalmayacak-
    
     Kürt, Türk, Arap, Zaza, Roman ya da Boşnak kim olursa olsun hepsine hizmet götürdüklerini, daha da iyisini götüreceklerini anlatan Başbakan Erdoğan, Büyükşehir Kanununun Mecliste görüşüldüğü zaman da başta ana muhalefet partisi olmak üzere bazı kesimlerin bu kanuna karşı çıktığını söyledi.
     Yeni kanunla Şanlıurfanın büyükşehir olduğunu anımsatan Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu.
     Ne diyorlar, artık köyler mahzun, mezra mahzun, buralara hizmet gitmeyecek. Kim diyor bunu, ana muhalefet, kim diyor diğerleri. Bunlar bu işi bilmez, bunlar hala çırak, çırak. Bakın bizim dışımızdaki partilerin hepsi de büyükşehir çalışmalarına karşı çıktılar. Kardeşlerim, ben bu işin içinde geliyorum, İstanbul gibi şehrin büyükşehir belediye başkanlığını yaptım ve dönemim de şu andaki statü yoktu, eksiklikler vardı. Biz bu eksiklikleri yaşadığımız için dedik ki mülki sınırları, büyükşehir belediyesi sınırları yapalım. Niye- Çünkü, şehrin tamamına aynı hizmet gitsin, planlar şehrin bütününde olsun ve bunun ilk uygulamasını nerede yaptık- İstanbulda ve Kocaelide yaptık, başarılı netice aldık. Neden- Çünkü imar, plan bütünlüğü vardı, hizmet altyapısıyla üstyapısıyla, kanalizasyonuyla, içme suyuyla, atık, bütün çöp, bunların toplanmasına varıncaya kadar, ilçe belediyeleri, büyükşehir belediyesi müşterek çalışarak mezralara varıncaya kadar bu hizmeti götürdüler, götürüyorlar.
    
     -İstanbulun İSKİsi varsa, Urfanın da belki USKİsi olacak-
    
     Türkiyedeki 16 büyükşehire belediyesine, 13 büyükşehir belediyesinin daha ilave edildiğini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Sayı 29a çıkıyor. Bu ne demektir, Türkiyenin yüzde 85ine bu anlayışla hizmet vereceğiz, artık köylerimiz eskisi gibi kalmayacak, mezralar eskisi gibi kalmayacak. İlçe belediyeleri o köyler mahalle olacağı için onlara her türlü hizmeti verecek, büyükşehir kendisiyle ilgili hizmeti verecek. Efendim nasıl verecek, hepsinin oralarda ofisleri, şubeleri olmak suretiyle verecek. İstanbulun İSKİsi varsa, Urfanın da belki USKİsi olacak ve oraya onunla ulaşacak. Oraya su ve kanalizasyon idaresiyle Şanlıurfa belediyesi hizmetini götürecek. Şanlıurfanın 3 bin köy, mezra neyse hepsi bunlar bugün hizmet almıyor. İl Özel İdaresi bunlara yetişemiyor. Çünkü yetişecek birimleri de yok. 10 yıldır ben il özel idarelerimiz çalışmasını da görüyorum, onun için bu yerel birimler olarak belediyelerimizle bu işi göreceğiz.
     Şanlıurfanın 2014ten sonra 5 yıl içinde daha başka bir kent olacağını vurgulayan Erdoğan, O hizmet gitmeyen köyler, mezralar, ilçeler daha fazla ayağa kalkacak. Çünkü ilçelere de büyükşehir farklı hizmetler ulaştırılacak. Artık çöpler nehirlerin kenarında depolanmayacak, modern depolama çalışmalarıyla bunlar depolanacak. O çöplerden enerji üretilecek, o çöplerden kompos gübreler üretilecek. Böylece Şanlıurfa nasıl ki 10 yıl önce şu gördüğünüz Şanlıurfa merkez farklıydı, bugün daha farklı. İşte ben şimdi Şanlıurfanın merkezine bakıyorum farklı, çevrede Karaköprü ile farklı. Ama şimdi Karaköprüye belde demek ayıp olur, onun için Karaköprü şimdi ilçe oluyor. Yakışanı yapmak lazım, daha güzel olacak, hepsiyle daha güzel olacak. Bu adımı atmak, hamdolsun bizim iktidarımıza yakışırdı, bunu yaptı ifadelerini kullandı.
    
     -Sizlerin mağduriyetine asla göz yumamayız-
    
     Başbakan Erdoğan, Şanlıurfadaki değişim dönüşümü hayata geçirmek için gerekli adımları attıklarını belirterek, Sizlerin mağduriyetine asla göz yumamayız. Çünkü, Güneydoğu Anadolu yani GAP Projesi burada farklı bir noktaya geldi dedi.
     AK Partinin 30 Eylülde yapılan büyük kongresinde Gelin, bir beyaz sayfa açalım. Bütün Kürt kardeşlerim, Arap kardeşlerim, Türkü, Lazı, Çerkezi, Abazası hep beraber ve bu beyaz sayfa kardeşlik sayfası olsun. Kardeşliğimizi daha da yüceltelim. Mevcut sorunların üzerine birlikte gidelim, sorunları birlikte çözelim çağrısında bulunduğunu anımsatan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
     Buradan Şanlıurfadan çağrımı yineliyorum; bölgedeki kardeşim, hep beraber bu terör örgütüyle, bu terör örgütünün yedeğinde siyaset yapan partiyle arana duvarı çek, bu duvarı çek ve kardeşlerinin sömürülmesine müsaade etme. Bu ülkeye, bu millete, özellikle de benim Kürt kardeşime kast eden terör örgütüyle aranıza mesafe koyun diyorum. Hiçbir ortak değeri yok bunları, hiçbir ortak inancı yok, maneviyat denilen bir şey yok bunlarda. İnanıyorum ki bu mesafe konulduğu zaman süratle bizde mesafe alırız.
     Kardeşlerim, 15-16 yaşındaki çocukları alıp dağa götüren, kız çocuklarını alıp dağa götüren, onlara zulmeden, onları ölüm robotlarına çevirenlerle aramıza duvar koyalım. Bizim derdimiz bu. İnanıyorum ki bugün yapacağımız bu açılış, her alanda eğitimde, sağlıkta, adalette, emniyette, tarımda, enerjide farklı bir dönemin adımları oluyor ve şu anda açılışını yapacağımız Abide Kavşağı başta olmak üzere okullarımız, sağlık tesislerimiz, hepsi Şanlıurfamıza, milletimize hayırlı olsun diyorum. 2013 yılının milletimiz, ülkemiz için, tüm insanlığın barışı için hayırlara vesile olmasını Allahtan temenni ediyorum.
     (Bitti)
    
     Muhabir: Hasan Öymez - Kadir Karakuş
     Yayıncı: Eda Ay
<< Önceki Haber Başbakan Erdoğan, Şanlıurfada Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER