Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Yozgatta:

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Yozgatta: -Nüfusu 750 bini bulan illerimiz büyükşehir kapsamına girecek. Büyükşehir belediyesi sınırları ilin mülki idare sınırları olarak değişecek -Artık yerel seçimler her 5 yılın ekim ayının son


YOZGAT (A.A) - Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Nüfusu 750 bini bulan illerimiz büyükşehir kapsamına girecek. Büyükşehir belediyesi sınırları ilin mülki idare sınırları olarak değişecek dedi.
     Bozdağ, 1. Uluslararası Anadolu Şeker Pancarı Sempozyumuna katılmak üzere geldiği Yozgatın Boğazlıyan ilçesinde, Belediye Başkanı Mustafa Özdalı ziyaret etti. Bozdağ, burada yaptığı konuşmada, yerel yönetimlerin güçlenmesi noktasında bazı düzenlemeleri hayata geçirdiklerini, yerel ihtiyaçların yerinde karşılanması için ciddi adımlar atıldığını söyledi.
     Göreve geldikleri 2002de geliri ne olursa olsun belediye borçlarının kesildiğini anımsatan Bozdağ, şunları kaydetti:
     Başbakanımızın talimatıyla belediyenin borç kesintisinin yüzde 40tan fazla olmamasını sağladık. Borçlu belediyelere ilk adımda böyle bir imkanı getirdik. Belediye başkanlarımızın haziran, temmuz ve eylül aylarında paraya ihtiyaçları oluyordu. Bu aylarda belediyelerin geliri ne ise herhangi bir kesinti yapmaksızın mahalline aktardık ki belediyeler daha iyi çalışsın. Belediyelerin İller Bankasına yüzde 5 kesinti payları vardı, bunu kademeli olarak yüzde 2ye indiren bir adım attık. Bu da dolaylı bir gelir imkanı oldu.
     Belediyelerin birçok konudaki yükünü hafiflettiklerini anlatan Bozdağ, Kadrolar belediye üzerinde yük olunca bu kadroları başka kurumlara nakletmek suretiyle belediyelerin üzerindeki yükü kaldırdık. KÖYDES ve BELDESi başlattık. Bu projelerle önemli imkanlar sağladık. Yerinden yönetimi güçlendirmek, onların daha çok hizmet etmesine imkan vermek, insanlarımızın hayat standardını, yaşadıkları kentler açısından ileri gitmesini sağlamak için bunları yaptık diye konuştu.
     Meclis açıldığında büyükşehir belediyeleri ile ilgili yasada değişikliğe gidileceğini vurgulayan Bozdağ, şöyle devam etti:
     Büyükşehir Belediye Yasasında bir değişiklik yapıyoruz. Nüfusu 750 bini bulan illerimiz büyükşehir kapsamına girecek. Büyükşehir belediyesinin sınırları ilin mülki idare sınırları olarak değişecek. Yerinden yönetim daha da güçlenmiş olacak. Yasanın içinde belediyelerimize dönük, gelir dağılımına dönük olumlu iyileştirmeler yapacağız. Belediyelerimizin yeni imkanları olacak. Ayrıca Köy Kanununda değişikliğe gideceğiz. Çok eski bir kanun, bugünün şartlarına cevap vermiyor. Günün ihtiyaçlarına göre yetki, görev ve sorumlukluk alanlarını yeniden belirleyerek, yeniden sunacağız. İçişleri Bakanlığımızın çalışmaları sürüyor.
    
     -Seçimlerin erkene alınması-
    
     Partiler arası mutabakatla seçimlerin erkene alındığını hatırlatan Bozdağ, Anayasaya bir ek madde ilavesiyle seçimler artık ekim ayının son pazar günü yapılacak. Artık yerel seçimler her 5 yılın ekim ayının son pazar günü yapılacak. Yerel seçimlerde kış şartlarının olumsuzluğu ortadan kalktı. Pek çok konularda riskler vardı. Vatandaş daha rahat bir ortamda seçime gidecek. Adaylar daha rahat bir ortamda propaganda yapacak. Şimdiden seçimler hayırlı olsun dedi.
    
     Muhabir: Özcan Güney / Ömer Sarı / Mustafa Yıldız
     Yayıncı: Tarkan Demir
<< Önceki Haber Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Yozgatta: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER