Bayramda akılları Suriyede

Bayramda akılları Suriyede -Ülkelerindeki olaylardan kaçarak Türkiyeye sığınan Suriyeliler, Yayladağı ilçesindeki çadır kentte buruk bir bayram yaşıyor -Ahmed Cemal: Bizim asıl bayramımız Esed rejimi düşünce olacak -H


HATAY (A.A) - Ülkesindeki olaylardan kaçarak Türkiyeye sığınan ve Hataydaki çadır kentlerde kalan Suriyeliler, ülkelerinden ayrı olmanın hüznüyle bayramı buruk yaşıyor.
     Evlerinden ve Suriyedeki akrabalarından uzak bir bayram yaşamak zorunda kalan Suriyeliler, Yayladağıdaki çadır kentlerde bayramlaşırken, akılları ülkelerinde yaşanan olaylarda kaldı.
     Yaklaşık 2 bin 500 kişinin kaldığı Yayladağı 1 nolu çadır kentinde yaşayan Suriyeliler, bayram namazını da çadır camilerde kıldıktan sonra, çadırlar arasında bayramlaşma ziyareti gerçekleştirdi. Kendileri Türkiyede, akılları ise ülkelerinde olan Suriyelilere, çadır kent idaresi tarafından baklava ikram edildi.
     Suriyeli Türkmen Ahmed Cemal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 13 ay önce Lazkiye kentinden Türkiyeye sığındıklarını, ailesinden birçok kişinin halen Suriyede bulunduğunu belirtti.
     Bayramın tadını yaşayamadıklarını anlatan Cemal, Bizim asıl bayramımız Esed rejimi düşünce olacak. Onun da Kurban Bayramına kadar düşeceğine inanıyorum dedi.
     Yaklaşık 1 yıl önce İdlibin Cisres Şugur ilçesinden Türkiyeye sığınan Hasan Cızri, Esed güçlerinin bayram arefesinde dahi köylere bomba yağdırdığını ifade ederek, bayram namazı saatinde de bomba sesleri duyduklarını kaydetti.
     Hasan Cızri, özellikle geride bıraktıkları yakınlarını düşündüklerini belirterek, Bayramımız endişeli geçiyor. Suriyedeki yakınlarımızla görüşemiyoruz. Her gün 150-200 kişi ölüyor, çok endişeleniyoruz. Haberleşme sistemi çökmüş durumda diye konuştu.
     Suriyedeki katliamların tüm dünyanın gözü önünde yaşandığını kaydeden Cızri, tüm insanlığın bu katliamı sadece izlediğini ifade etti.
     Çatışmalarda yaralanan Ömer Harputlu ise eşi ve ailesinin Suriyede kaldığını belirterek, Onları göremiyorum ve haber alamıyorum. Bayram nasıl geçebilir ki, bizim tek bayramımız Esed düştüğünde olur dedi.
     Yaklaşık 8 ay önce Lazkiye kentinden gelen Türkmen Hikmet Yüzbaşı ise kara bir bayram yaşadıklarını, Suriyede Esed rejimi hakim oldukça kendilerine bayram olmayacağını kaydetti.
     Çadır kentte kalan Suriyeli çocuklar ise her şeyden habersiz, ellerinde oyuncaklarla çadırların arasında oynayarak bayramı yaşamaya çalışıyor.
     Öte yandan, farklı çadır kentlerde kalan akraba Suriyelilerin bayramlaşabilmeleri için minibüslerle servis hizmetlerinin verileceği belirtildi.
    
     Muhabir: Erdal Türkoğlu / Aykut Ünlüpınar
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Bayramda akılları Suriyede Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER