Biganın genç cazgırı mülakatını tamamladı

Biganın genç cazgırı mülakatını tamamladı


ÇANAKKALE (A.A) - 650 yıllık tarihi Kırkpınar güreşlerinin 50 yıllık baş cazgırı Şükrü Kayabaşın gözetiminde mükalat sürecini tamamlayan Bigalı Fatih İnci, Çanakkale bölgesinin ilk ve tek resmi cazgırı olarak Cazgırlık belgesini aldı.
     Antalya Göynükte 24-26 şubat tarihleri arası yapılan cazgırlık sınavını başarıyla geçen İnci, sınav sonrası Balıklıçeşme ve Çan Belediyesinin düzenlediği yağlı pehlivan güreşlerindeki mülakat sürecini tamamladı.
     İnci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cazgırın güreşecek olan pehlivanları yüksek sesle izleyicilere tanıtan kişi olduğunu söyledi.
     Cazgırın pehlivanları, memleketlerini, isimlerini, onların oyunlarını çok iyi bilen ve pehlivanları met eden kişi olduğunu anlatan İnci, Güreş esnasında anı yaşayarak insanlara yaşatan kişiye cazgır denir. Halk arasında çok konuşan insanlara cazgır diyorlar ama ben yeri geldiğinde çok konuşurum yeri geldiğinde de dinlemesini saygı göstermesini de bilirim dedi.
     Yeteneğini kendisinin fark ettiğini belirten İnci, dedelerinin pehlivan olduğunu, 4 yıl güreş yaptıktan sonra cazgır olmaya karar verdiğini dile getirdi.
     Biga Belediyesinde Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğünde görevli olan İnci, şunları kaydetti: Kendi yazdığım manilerle birlikte 60a yakın maniyi er meydanlarında söyleyebiliyorum. Allah ömür verdiği sürece cazgırlık mesleğini profesyonelce yapmak istiyorum.
    
     Muhabir: Serten Akkaya / Burak Akay
     Yayıncı: Doğan Sarıtaş
<< Önceki Haber Biganın genç cazgırı mülakatını tamamladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER