BİK Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri

BİK Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Arslan: -İcra iflas ilanlarının yayını konusunda, Kamu İhale İlanlarında olduğu gibi eşik değerlerin getirilmesi uygun olacaktır


KONYA (A.A) - Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, İcra İflas Kanunu değişiklik paketi ile ilgili, İcra iflas ilanlarının yayını konusunda, Kamu İhale İlanlarında olduğu gibi eşik değerlerin getirilmesi uygun olacaktır dedi.
     Arslan, 3. Yargı Paketi çerçevesinde Meclis Adalet Komisyonunda görüşülüp Genel Kurula sevk edilen İcra İflas Kanunu değişiklik paketi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
     İcra iflas ilanlarının yayını konusunda, Kamu İhale İlanlarında olduğu gibi eşik değerlerin getirilmesi uygun olacaktır diyen Arslan, gerek İlanen Tebligatlarının BİK internet portalı üzerinden yapılması, gerekse icra iflas ilanlarının gazeteler aracılığı ile yapılmaya devam edilmesi konusunda Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin ile yaptıkları görüşmelerin olumlu sonuç verdiğini hatırlattı. Arslan, BİK heyeti ve Anadolu Gazeteci Cemiyetleri olarak yaptığımız görüşmelerde sağlanan gelişme bizi memnun etmiştir. Bu vesile ile Başbakan Yardımcısı Sayın Bülent Arınç ve Adalet Bakanı Sayın Sadullah Ergine teşekkür ediyoruz diye konuştu.
     Arslan, Meclise sevk edilen metinde, icra iflas ilanlarının hangi gazete türünde yayınlanacağına dair karar yetkisinin icra iflas müdürlerinde olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
     İcra ve iflasa konu olan menkul ya da gayri menkulün, icra ve iflasın gerçekleştiği mahalde değerini bulup bulamayacağına ilişkin bir kriter getirilmeli, sonrasında da hangi gazete türünde yayınlanacağına karar verilmelidir. Örneğin 20 bin liralık bir taşınırın ya da 50 bin liralık bir taşınmazın ilanının 50 binin üzerinde tirajı olan bir yaygın gazeteye verilmesine bakalım. Söz konusu ilanın mahallinde yayınlanması ile yaygın bir gazetede yayınlanması arasında 4 kat ilan ücreti farkı bulunmaktadır. Bu da icralık ve iflaslık duruma düşmüş vatandaşlarımızın daha fazla para ödemesi, o mahalde yayınlanan gazetelerde de bu ilanın çıkmaması anlamı taşımaktadır. Bu durumda, ilçede yayınlanacak icra iflas ilanı, ilde yayınlanacak icra iflas ilanı (nüfus kriter olarak alınabilir), yaygın gazetede yayınlanacak icra iflas ilanları belirlemesi yapılabilir. Böylece icra iflas hakimleri, müdürleri objektif kriterlere göre belirlenmiş ve yıllar içinde güncellemesi yapılabilecek eşik değerlere göre ilanların nerede yapılacağını kararlaştırabilir.
    
     -İnternet sitelerinde resmi ilanlar yayınlanıyor-
    
     Arslan, 1 milyon liralık bir icra iflas ilanının yerel gazetelerde yayınlanmasının beklenemeyeceğini aktararak, şöyle devam etti:
     Zira tüm yurt genelinde bu değerdeki bir gayrimenkul için alıcı çıkabilir ve rekabet ortamı oluşabilir. İcra ve iflasa konu olan gayrimenkul en üst değerden satılabilir. Ancak, 50 bin liralık bir gayrimenkul için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. 1 milyon liralık bir gayrimenkul için de 50 bin liralık bir gayrimenkul için de yaygın gazetelere yönlendirme yapmak doğru olmayabilir. BİK Genel Kurulunun yaptığı düzenleme ile gazetelerimiz internet sitelerinde tüm resmi ilanları yayınlamaya başlamıştır. Bunlara icra iflas ilanları da dahildir. Öte yandan BİK Resmi İlan Portalında da tüm resmi ilanlar düzenli olarak yayınlanmaktadır. Böylece gerek icra iflas ilanlarına gerekse resmi ilanlara elektronik ortamda da rahatlıkla ulaşmak mümkün olabilmektedir.
     Konuya sadece gazetelere, özellikle de mahalli gazetelere gelir sağlamak açısından bakmadıklarını vurgulayan Arslan, icra ve iflas ilanlarında etkinlik ile icra ve iflaslık duruma düşmüş vatandaşların menfaatleri açısından da durumu değerlendirdiklerini söyledi.
     İktidar ve muhalefet grup başkanvekillerine de konu ile ilgili görüşlerini sunduklarını anlatan Arslan, Eminiz ki Meclis Genel Kurulunda makul talebimiz çerçevesinde bir değişiklik gerçekleştirilecektir dedi.
    
     Yayıncı : Ahmet Kayır
<< Önceki Haber BİK Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER