Bilecikte Tarih ve Kültür Sohbetleri

Bilecikte Tarih ve Kültür Sohbetleri -Eskişehir Valisi Koçdemir, Tecrit konulu bir konferans verdi


BİLECİK (A.A) - Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Salonunda düzenlenen Tarih ve Kültür Sohbetleri etkinliğinde Tecrit konulu bir konferans verdi.
     Koçdemir, konferansta yaptığı konuşmada, tecridin Osmanlı Devletinden daha önce başladığını ve tecridin yüzyıllar süren bir evrimle oluşma dönemi geçirdiğini kaydetti.
     Semavi dinler içinde sadece İslama nasip olan bir durumun bulunduğunu ifade eden Koçdemir, şöyle konuştu:
     Kendi Peygamberi döneminde İslam, devlet haline gelmiş. Hükümlerini uygulatabilmiştir. İslam, Peygamberimizin vefatından 70-80 yıl sonra uzak coğrafyalara yayılmıştır. Ondan sonra da bu bayrağı belli topluluklar almış. Bu topraklarda boşta yakalanmışlığın verdiği bir telaşla modernleşme ve batılılaşma olması gerektiği gibi harekete geçirilemiyor. Bunun neticesinde güçlü olunmadığı için Osmanlı Devletini ayakta tutan, devletinin meşrutiyetinin temeli olan birkaç hususta aciz kalınıyor. Bir toplumda birlikte yaşamanın sürtüşmesiz geçmesi için iki konu çok önemli. Bunlardan biri ödüllendirme, cezalandırma mekanizmalarının hesaplanabilir olmasıdır. İkincisi insanların ne için yaşadıklarına dair bir anlamlı cevap üretmesi lazım. Evvelden dünyanın geri kalanından bir tecrit vaziyeti söz konusu iken yakın zamanlarda biz kendi toprağımızdan, insanımızdan ve kültürümüzden tecrit edilmiş hale geldik. Bu da o kültür mirasına dahil olamama, o kültür mirasıyla aşina olamama ve o köprülerin tekrar inşa edilmemesinden kaynaklanıyor. Koyu bir tecrit içinde dünyanın gidişatına takip edememe söz konusu olmuştur. Son zamanlarda, kendimizden de tecrit olarak kendimize yabancılaşmaya başladık. Bu sebeple biz geleceği planlama da doğru isabetli teşhisler yapamamaktayız.
     Konuşmanın ardından Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar, Vali Koçdemire, üzerinde üniversite ambleminin bulunduğu bir tabak hediye etti.
     Etkinliğe, Vali Yardımcısı Süleyman Deniz, İl Emniyet Müdürü Emir Gökpınar, Belediye Başkan Yardımcısı Osman Gezgin, öğretim üyeleri ve üniversite öğrencileriyle vatandaşlar katıldı.
    
     Muhabir: Muhsin Arslan / Deniz Açık
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Bilecikte Tarih ve Kültür Sohbetleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER