Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Kavranoğlu: Hazar Denizine yapılacak bir boru hattıyla Kazak petrolü ve Kazak doğalgazının Türk ekonomisi ve Batı ekonomilerine Türkiye üzerinden aktarılmasını dileriz (Fotoğrafl


KOCAELİ (A.A) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Davut Kavranoğlu, Hazar Denizine yapılacak bir boru hattıyla Kazak petrolü ve Kazak doğalgazının, Türk ekonomisi ve Batı ekonomilerine Türkiye üzerinden aktarılmasını dileriz dedi.
     Kavranoğlu, Kazakistanın Kocaeli Fahri Konsolosu olan Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Kibara Fahri Konsolosluk nişanı takdim töreninde yaptığı konuşmada, Türkiyenin geldiği kalkınmışlık seviyesinde Türk-Kazak iş birliğinin önemli bir payı olduğunu kaydetti.
     Kavranoğlu, iki ülke arasındaki işbirliğinin devam edeceğine inandıklarını belirterek, 1980lerde Türkiyenin yıllık ihracatının 1,5 milyar dolar olduğunu söyledi.
     Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özalın, bu geri kalmış ülkeyi değiştirmeye başladığını dile getiren Kavranoğlu, son 30 yılda Türkiyenin 150 milyar doları aşan bir ihracatı olan ve bu ihracatının yüzde 95ten fazlasını sanayi ürünlerinden elde ettiği bir ülke haline geldiğini anlattı.
    
     -İki ülke arasında bilim alanında işbirliği-
    
     Prof. Dr. Kavranoğlu, iki ülkenin işbirliğinin bilim sahasında da genişletilmesini istediklerini vurgulayarak, Kazakistanın, Sovyetler Birliğinden miras kalan, özellikle uzay araştırmaları konusunda önemli bir birikimi olduğunu ifade etti.
     İş birliğini enerji ve tüm sahalarda olduğu kadar bilim ve teknoloji sahasında da geliştirmek istediklerini vurgulayan Kavranoğlu, Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) konusundaki tecrübesini Kazakistanlı yetkililerle paylaştıklarını söyledi.
     Kavranoğlu, Türkiyedeki başarılı bir sanayileşme modeli olan OSBnin Kazakistanda da üstün başarıyla kurulacağından emin olduğunu anlatarak, Türk ve Kazak kalkınmasına kurulacak OSBlerin büyük fayda sağlayacağına inandığını dile getirdi.
     Yeni açılan Kocaeli Fahri Konsolosluğunun Türkiye ve Kocaeli için hayırlı olmasını dileyen Kavranoğlu, Türk-Kazak iş birliğinin şimdi bulunduğu 4 milyar dolar seviyesinden, 40 milyar dolar seviyesine gelmesini arzu ediyoruz. Hazar denizine yapılacak bir boru hattıyla Kazak petrolü ve Kazak doğalgazının da Türk ekonomisi ve Batı ekonomilerine Türkiye üzerinden aktarılmasını dileriz şeklinde konuştu.
    
     -Diğer konuşmalar-
    
     Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev de Fahri Konsolosluğun açılış töreninin, Kazakistan Cumhuriyetinin bağımsızlık günü arefesine, Kazakistan-Türkiye diplomatik ilişkilerinin yıl dönümüne denk gelmesinin ayrı bir anlam yüklediğini ifade etti.
     Tüymebayev, son yıllarda Kazakistan-Türkiye arasındaki ilişkilerin büyük ivme kazanarak dostluk ve kardeşlik bağlarını en üst seviyede devam ettirdiğini vurgulayarak, Ülkelerimiz arasında sadece başkentler arası değil, iller arası da işbirliği önemli seviyededir. Bu işbirliğinin halklarımız arasında yayılmasında Fahri Konsoloslarımıza büyük sorumluluk düşüyor diye konuştu.
     İş adamı Ali Kibar ise Kazakistan Cumhuriyetinin bölgedeki en önemli ticari ve ekonomik ortağının Türkiye olduğuna dikkati çekerek, 1993 yılından itibaren Türk şirketlerinin Kazakistana olan yatırımlarının 2 milyar dolar seviyesine ulaştığını kaydetti.
     Kazakistanda 500ün üzerinde Kazak-Türk ortak sermayeli işletme ve 160 civarında yüzde 100 Türk sermayeli şirketin bulunduğuna işaret eden Kibar, Türkiyede yatırım yapan Kazak iş adamlarının sayısında da artış olduğunun gözlendiğini, yatırım bütçesinin 350 milyon dolar civarına ulaştığının tahmin edildiğini bildirdi.
     Kibar, Devlet büyüklerimizin gayretleriyle oluşan güven ve saygı ortamının Kazakistan Cumhuriyeti Kocaeli Fahri Konsolosu olarak geliştirilmesi en büyük hedefim ve motivasyon kaynağım olacaktır dedi.
     Konuşmaların ardından Kazakistanın Ankara Büyükelçisi Canseyit Tüymebayev, Ali Kibara Fahri Konsolosluk Nişanını takdim etti.
    
     Muhabir: Tahir Turan Eroğlu
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER