Bingölde şüpheli tavuk ölümleri

Bingölde şüpheli tavuk ölümleri -Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ekipleri, şüpheli tavuk ölümlerinin görüldüğü Sarıçiçek Köyünde dezenfekte çalışması yaptı


BİNGÖL (A.A) - Bingölde şüpheli tavuk ölümlerinin görüldüğü köyde dezenfekte çalışması yapıldı.
     Edinilen bilgiye göre, merkeze bağlı Sarıçiçek Köyü Muhtarı Ahmet Aslan, köyde şüpheli tavuk ölümlerinin artması üzerine durumu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğüne bildirdi.
     İhbar üzerine harekete geçen Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri, tavuk ölümlerini incelemek üzere Sarıçiçek Köyüne gitti.
     Veteriner hekim Sinan İnan ve Mustafa Demirdağdan oluşan ekip, köydeki ölü tavuklardan numune aldı, daha sonra da köylüleri tavuk hastalığı hakkında bilgilendirdi.
     Yaptıkları ilk değerlendirmede tavuk ölümlerinin yalancı veba (Newcastle) hastalığından kaynaklandığını düşündüklerini ifade eden İnan, hastalığın bulaşıcı olduğunu belirterek, köylülerin duyarlı olmasını istedi.
     Hastalığın görüldüğü kümeslerde dezenfekte çalışması yapan İnan, köylülere şu bilgileri verdi:
     Yaptığımız inceleme sonucu ölümlerin Newcastle hastalığı olduğunu düşünüyoruz. Aldığımız numunelerin incelenmesi sonucunda hastalığın gerçek nedeni ortaya çıkacaktır. Burada hastalık sonucu ölen hayvanlar gömülmeyip, çöpe atıldığı için hastalık kedi ve köpekler vasıtasıyla köye yayılıyor. Hastalıklı hayvan öldüğü zaman kireçlenerek gömülmesi ve kümes ve etrafının da temizlenmesi, ilaç ile dezenfekte edilmesi gerekiyor.
     Hayvanların hastalanmaması düzenli olarak aşılanması uyarısında bulunan İnan, hastalıktan korunma yöntemleri konusunda da köylüleri bilgilendirdi.
     Öte yandan telef olan hayvanlardan alınan numuneler Elazığ Veteriner Kontrol ve Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne gönderildiği belirtildi.
    
     Muhabir: Abdullah Çelik - Naim Boşkut / Meral Özdemir
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Bingölde şüpheli tavuk ölümleri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER