Birleşik Metal

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Serdaroğlu: İş gruplandırma sisteminin uygulandığı iş yerlerinde bile aynı işi yapanlar aynı ücreti almamaktadırlar


KOCAELİ (A.A) - DİSKe bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı ve DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, İş gruplandırma sisteminin uygulandığı iş yerlerinde bile aynı işi yapanlar aynı ücreti almamaktadırlar dedi.
     Serdaroğlu, Metal İş Sendikası Gebze Şubesinde düzenlediği basın toplantısında, 1 Eylül 2012den itibaren 2 yıl geçerli olacak tolu iş sözleşmesi için taslak hazırladıklarını belirterek, bu taslağı Türkiye Metal Sanayicileri Sendikasına (MESS) sunacaklarını bildirdi.
     Söz konusu taslağın, bin 500 işçinin üzerinde işçi çalıştıran iş yerlerinin, toplu sözleşme kurullarıyla yapılan toplantıların sonucunda hazırladıklarını anlatan Serdaroğlu, Toplu sözleşme teklifimiz bu nedenle metal işçilerinin sorun ve taleplerini en doğru yansıtan tekliftir dedi.
     Sardaroğlu, Aynı işi yapan işçiler arasında kıdem farkıyla açıklanamayacak bir ücret uçurumunun oluştuğunu savunarak, iş gruplandırma sisteminin uygulandığı iş yerlerinde bile aynı işi yapanların aynı ücreti alamadığını dile getirdi.
     Ücret zamları öncesinde işe giriş tarihine göre ücret iyileştirmelerinin yapılmasının bir zorunluluk halini aldığını dile getiren Serdaroğlu, şunları kaydetti:
     Teklifimiz, bu sorunu süreç içinde çözebilmek amacıyla hazırlanmıştır. Nihai amacımız iş yerlerinde aynı işi yapan işçilerin aynı ücretleri almasıdır. Bu çerçevede, birinci 6 ay ücret zammının uygulanmasından önce 6 kademeli bir ücret tamamlaması talep ediyoruz. Tamamlama işlemine konu olan ücret rakamları işe giriş tarihleri baz alınarak hesaplamaya dahil edilmiştir. Bu tamamlama işleminin yapılmasından sonra ise tüm işçilere birinci 6 ay için yüzde 8 artı 35 kuruş ücret zammı istiyoruz. Bu ücret tamamlama ve zam işlemlerinin iş yeri ortalama ücretlerine oransal etkisi birinci 6 ay için yüzde 19dur. Miktar olarak ise ortalama olarak net 210 liradır şeklinde konuştu.
     Diğer taleplerinin de işe giriş ücreti olduğunu belirten Serdaroğlu, ücret tamamlama ve ücret zammı işlemlerinin yapılmasından sonra iş yerindeki en düşük saat ücretinin 5,58 TL olarak düzenlenmesi gerektiğini bildirdi.
    
     Muhabir: İsa Turhan / Necdet Doğruyol
     Yayıncı: Murat Paksoy

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER