Böbrek nakliyle hayata tutundular

Böbrek nakliyle hayata tutundular -Marmariste geçirdiği trafik kazası sonrası kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen 16 yaşındaki gencin bağışlanan organları, İzmirde böbrek bekleyen 10 yaşındaki bir çocuk ile 18 yaşındaki


İZMİR (A.A) - Mustafa Yıldırım - Marmariste geçirdiği trafik kazası sonrası kaldırıldığı hastanede beyin ölümü gerçekleşen 16 yaşındaki gencin bağışlanan böbrekleri, İzmirde nakil bekleyen 10 yaşındaki bir çocuk ile 18 yaşındaki bir genç kıza takıldı.
     Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Hoşcoşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, trafik kazasında beyin ölümü gerçekleşen gencin böbreklerini, başarılı bir operasyonla 10 yaşındaki Samet Fidan ile 18 yaşındaki Emel Arasana naklettiklerini söyledi.
     Nakil yapılan iki hastanın da doğuştan böbrek yetmezliği çektiğini, idrar kanallarında problem olduğunu anlatan Hoşcoşkun, İki hastamızda dört yıldır diyalize giriyorlardı ve böbrek bekliyorlardı. Başarılı operasyonla birlikte iki çocuğumuza da nakil operasyonunu gerçekleştirdik. Çok şükür sağlıklarına kavuştular dedi.
     Beyin ölümü gerçekleşen kişilerin organlarının mezara gitmesindense başka bedenlerle yaşaması gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Hoşcoşkun, şöyle konuştu:
     Bu insanlarımızın organlarını bağışlamak suretiyle gördüğünüz gibi bu yavrularımıza, memleketimizin insanlarına yeni umut oluyoruz. Kadavradan organ bağışı yapılması gerekiyor. Bu nedenle kadavradan organ bağışının yaygınlaşması lazım. Bunun için de vatandaşlarımızın bilinçlenmesi gerekiyor. 2 çocuğumuz kadavradan yapılan böbrek nakliyle hayata tutundu. Bu şekilde yapılan bağışların yaygınlaşması lazım.
     Ege Üniversitesi Çocuk Nefrolojisi Bölümü Uzman Doktoru Kadriye Özdemir ise kronik böbrek hastalığı olan çocuklarda boy kısalığı, gelişim geriliği olabildiğini, nakil sonrasında gelişimin normalleştiğini ifade etti.
     Nakil operasyonu yapılan iki çocukta da gelişim bozukluğunun olduğuna işaret eden Özdemir, operasyon sonrasında çocukların gelişimini takip edeceklerini dile getirdi.
     Marmariste bir döner büfesinde paket servis elamanı olarak çalışan Mustafa Çelik (16), Atatürk Caddesinde geçirdiği motosiklet kazasında ağır yaralanmış, Marmaris Devlet Hastanesine kaldırılan Çelikin 9 Şubat tarihinde beyin ölümü gerçekleşmişti. Ailesi tarafından organları bağışlanan gencin organları İzmir ve Ankaraya gönderilmişti.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Böbrek nakliyle hayata tutundular Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER