Bu fobi gençlerin sağlığını tehdit ediyor

Bu fobi gençlerin sağlığını tehdit ediyor -Türkiye Psikiyatri Derneği Eskişehir Şube Başkanı Doç. Dr. Çınar Yenilmez, kilo almaktan korkma fobisi olan Obesofobinin tedavi edilmemesi halinde istenmeyen sonuçlara yol açabileceğini bil


ESKİŞEHİR (A.A) - Yıldız Gündoğmuş - Obesofobi ya da kalorifobi olarak adlandırılan kilo almaktan korkma fobisinin, gençlerin sağlığını tehdit ettiği bildirildi.
     Türkiye Psikiyatri Derneği Eskişehir Şube Başkanı ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çınar Yenilmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Obesofobisi olan kişilerin yedikleri her şeyin kalorisini hesapladıklarını, kilo almadıkları halde kilo aldıklarını düşündüklerini kaydetti.
     Söz konusu fobinin özellikle genç kızlarda görüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Yenilmez, Obesofobi, kişinin aşırı kilo almasından korkup, bu yüzden sürekli yediğini hesap etmesiyle ortaya çıkan bir fobidir. Bundan dolayı kişi zaman zaman hem ruhsal hem de bedensel bazı sıkıntılar yaşayabiliyor. Kişi kilo aldığını düşündüğünde anksiyete dediğimiz aşırı kaygı endişe halinin belirtileri olan, çarpıntı, bulantı, terleme, nefes alamama hatta kendisini panik noktasına kadar götürebiliyor dedi.
     Aşırı kilo alma korkusunun günümüzde ölümcül olabilen ve Anoreksiya nervoza olarak adlandırılan yeme bozukluğuna da neden olduğuna dikkati çeken Doç Dr. Yenilmez, şöyle devam etti:
     Obesofobi ve Anoreksiya nervoza arasındaki fark obesofobilerde kişi bunun mantıksız olduğunu biliyor fakat hesap yapmaktan kendini alıkoyamıyor. Ama anoreksiya nervoza da ise kilo almasa da kilo aldığını doğru olarak kabul edip, buna inanıp, ısrarla yememeye devam ediyor. Örneğin 25 yaşında 60 kilo bir genç kız 30-35 kiloya kadar düşebiliyor. Buna rağmen aynaya baktığında kendisini hala kilolu görebiliyor. Halk arasında sıfır beden ya da manken hastalığı da denen bu yeme bozukluğu neticesinde kalp, karaciğer, böbrek fonksiyonları bozuluyor, organ yetmezliklerine sebep olup, ölüme kadar götürebiliyor. Bu yüzden fobiler mutlaka hastalık olarak kabul edilmeli ve tedavi edilmelidir.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Bu fobi gençlerin sağlığını tehdit ediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER