Bu kahvehanede açıldığı günden bu yana

Bu kahvehanede açıldığı günden bu yana oyun oynanmıyor -Aydında 63 yıldır Osmanlı kıraathane kültürünün yaşatılmaya çalışıldığı kahvehaneye gelenler, tavla ve kağıt oyunları yerine kitap ve dergi okuyup, sohbet etme imkanı buluyor -


AYDIN (A.A) - Gökmen Şireci / Tolga Albay - Aydında 63 yıldır Osmanlı kıraathane kültürünün yaşatılmaya çalışıldığı kahvehaneye gelenler, tavla ve kağıt oyunları oynamak yerine, kitap ve dergi okuyup, sohbet etme fırsatı buluyor.
     Kahvehane sahibi 77 yaşındaki Mehmet Tuğcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1950 yılında babasının açtığı kahvehaneyi 10 yıl sonra kendisinin işletmeye başladığını söyledi.
     Babasının kahvehanede ilk günden beri oyun oynanmasına izin vermediğini, kendisinin de bu geleneği sürdürdüğünü belirten Tuğcu, şöyle devam etti:
     Bu kahvehanede açıldığı günden bu yana oyun oynanmıyor. Kahvehanemize gelen müşteriler oyun oynamak yerine kitaplığımızdaki kitapları okuyup, sohbet etme imkanı buluyor. Başka kahvehanelerde oyun oynayanların birbirlerine, hatta kağıda bile küfür ettiğini görüyoruz. Bu durum sohbet ortamını bozuyor. Bunun için oyun oynanmasını istemiyoruz. Müşterilerimiz de oyun oynatılmadığını bildikleri için bizi tercih ediyor. Osmanlı kıraathane kültürünü yaşatma gayreti içerisindeyiz. Ben babamdan böyle gördüm ve böyle devam ettirdim. Ancak çocuklarım nasıl yapar bunu bilmiyorum. Müşteriler kahvehanedeki bu durumdan çok memnun. Yıllardan beri kahvehanemizden memnun olup, buraya gelen daimi müşterilerimiz var. Çocuklarımın da mümkün olduğu kadar bu geleneği sürdürmesini istiyorum.
    
     -Müşteriler çok memnun-
    
     Yıllardan beri aynı kahvehaneye geldiğini aktaran Muzaffer Poyraz ise buradaki ortamdan çok memnun olduğunu dile getirerek, Diğer kahvehanelerde oyundan başka bir şey yok. Sohbet edecek insan bulamıyorsun. Ama burası öyle değil. Çay, kahve içerken sohbet ediyor, kitap, gazete okuyoruz. Mekandan çok memnunuz diye konuştu.
     Kahvehanenin 50 yıllık müşterisi olduğunu aktaran Enver Çatal da Osmanlıdaki kıraathane kültürünün unutulduğunu, kahvehanelerin sohbet etmek için bir araya gelinen ortamlar olması gerektiğini, ancak insanların oyun oynamaktan başka bir şey yapmadığını ifade etti.
    
     Yayıncı: Ahmet Kayır
<< Önceki Haber Bu kahvehanede açıldığı günden bu yana Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER