Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısının yasalaşması

Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısının yasalaşması -İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu: (Yerelleşiyoruz) diyerek yerel yönetimlere görev verip ama yetki vermeyip son imza yetkisini İçişleri Bakanlığına ve Bakanlar Kurulun


İZMİR (A.A) - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, TBMM Genel Kurulunda, 13 İlde Büyükşehir Belediyesi Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının yasalaşmasıyla birlikte, (Yerelleşiyoruz) diyerek yerel yönetimlere görev verip ama yetki vermeyip son imza yetkisini İçişleri Bakanlığına ve Bakanlar Kuruluna verdiğini iddia etti.
     İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kocaoğlu, Ege Çağdaş Eğitim Vakfının geleneksel Kültür Sohbetlerine katıldı.
     Konuşmasında Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısının yasalaşmasına değinen Kocaoğlu, başka ilçelere bağlanan bazı belediyeler ile kapatılacak belde belediyelerinde yapılan halk oylamalarında red kararı çıktığını hatırlattı.
     Kocaoğlu, şunları kaydetti:
     Aslında bu kararın anayasal olarak da anlamı büyük. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine müracaat edilince de anlamı büyük. Gözardı edilecek bir konu değil gibi görüyorum ama sonuçta ne olur bilemiyorum. Yasanın her tarafının Anayasa Mahkemesi tarafından bozulacağı kanaatinde değilim. Yasanın belli maddelerinin bozulması söz konusu olabilir.
     Yasanın iyi yanı planlamanın tek elden yönetilmesi. Kentin geleceği açısından, doğru planlanması açısından, donanımlı ekipler tarafından yapılması anlamında doğru bir iş. Planlamanın süzgeçten geçirilmesi anlamında en az 40-50 yıl geç bile kalmış bir projedir. Ama geçmişten bu yana artarak devam eden bir yanlış var. Yerelleşiyoruz diyerek yerel yönetimlere görev verip ama yetki vermeyip, son imza yetkisini İçişleri Bakanlığına ve Bakanlar Kuruluna veriyor.
     Benim şahsi görüşüm bu ülkeye demokrasi yerleşecekse yerelden yerleşir. Bu ülke, kent kalkınacaksa yerelden kalkınır. Merkezi hükümetler de, yerel yönetimlerin yol haritalarını dikkate alırlarsa kenti kalkındırabilirler.
    
     Muhabir: Zeynep Hoşgörür
     Yayıncı: Ramazan Ercan
<< Önceki Haber Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısının yasalaşması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER