Büyükşehir Belediyesi Kanser Okulunda eğitimler başladı

Büyükşehir Belediyesi Kanser Okulunda eğitimler başladı


ANTALYA (A.A) - Büyükşehir Belediyesi, Kanserle Savaş misyonu doğrultusunda toplumu bilgilendirmek amacıyla Kanser Okulu projesini hayata geçirdi.
     Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Büyükşehir Belediyesi, Medstar Kanser Merkezi işbirliğiyle kanser olgusu ile ilgili kaygıyı azaltmak, kanser tedavisinin başarısında erken teşhisin önemini vurgulamak ve bu alanda farkındalık yaratmak amacıyla Kanser Okulunu açtı.
     Okulun ilk dersinde ise meme dokusunda ortaya çıkan ve yayılma özelliği gösteren, kadın kanserleri arasında ilk sırada bulunan meme kanseri konusu ele alındı. Antalya Kültür Merkezinde gerçekleştirilen ilk dersin açılışında konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, halk sağlığı konusunda önemli bir konuyu masaya yatırdıklarını söyledi.
     Siyaset dolayısıyla hekimliğe ara verdiğini ifade eden Akaydın, Ölüme neden 3 hastalıktan biri olan kanseri, her ayın ilk perşembe günü ele alacağız. Toplumda korku yaratma çabası içinde olan meslektaşlarımız ya da hastaların duygularını sömürerek kar sağlamaya yönelik tıbbi faaliyetler var. Bu konuda halkı bilinçlendirmek çok önemli hale geldi. Bu okulla temel amacımız bu hastalık konusunda farkındalık yaratmak dedi.
     Medstar Kanser Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özdoğan ise kadın kanserleri arasında ilk sırada meme kanserinin yer aldığını belirterek, dünyada ortalama 8 kadından birinin yaşamını etkileyen meme kanserinde erken tanının tedavi seçeneklerinin artması ve tedavide başarıya ulaşma ile hayatta kalma şansı bakımında çok önemli olduğunu kaydetti.
     Özdoğan, meme kanseri herhangi bir organa yayılım göstermeden erken evrede tespit edildiğinde, hastaların yüzde 90ından fazlasının normal yaşamlarını sağlıklı bir biçimde sürdürdüklerini vurgulayarak, Türkiyede yılda ortalama 30 bin kanser vakası görülüyor. Antalya bölgesinde ise yıllık 400 civarında meme kanseri görülüyor. Basit kurallara uyulduğu takdirde kanser önlenebilir bir hastalıktır diye konuştu.
     Prof. Dr. Saim Yılmaz da girişimsel radyoloji konusundan eğitim verdi. Radyolojik görüntüde kullanılan yöntemleri anlatan Yılmaz, mamografik taramaların 40-75 yaş arasında meme kanserine bağlı ölümleri yüzde 30 oranında azalttığına dikkat çekti. 40 yaşından sonra yılda bir defa mamografi çekiminin önemli olduğunu kaydeden Yılmaz, mamografinin adetten 1-2 hafta sonra yapılması gerektiğini dile getirdi.
    
     Muhabir: Sefa Karacan
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Büyükşehir Belediyesi Kanser Okulunda eğitimler başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER